Anul acesta, urmează să fie negociat un nou plan individual de acțiuni al parteneriatului Moldova-NATO și se va trece la cea de-a doua fază a inițiativei de consolidare a capacităților de apărare pentru Republica Moldova. Despre aceasta a anunțat premierul Maia Sandu după întrevederea cu John Bolton, consilierul președintelui SUA pentru securitate națională, aflat într-o vizită oficială la Chișinău. Potrivit premierului, în cadrul întrevederii s-a discutat despre prioritățile actualului executiv, pornind de la necesitățile și așteptările cetățenilor – combaterea corupției mari, reducerea sărăciei, crearea oportunităților de dezvoltarea economică, găsirea modalităților pentru diversificarea furnizării surselor energetice. „Și ne dorim ca aceste subiecte să fie și în continuare subiecte de asistență și de cooperare bilaterală cu Statele Unite ale Americii”, a notat premierul.
Potrivit lui Ion Ceban, secretar pentru ideologie al Partidului Socialiștilor, socialiștii sunt gata să semneze un acord între PSRM și blocul ACUM în baza căruia cele două formațiuni vor guverna mai departe țara. Prevederile principale ale acordului trebuie să fie reformarea justiției, stabilitatea factorilor economici, asigurarea stabilității sociale și creșterea ajutorului social pentru populație. „Am înaintat principalele prevederi ale conceptului de reformare a justiției, cred că este partea cea mai importantă care trebuie să se conțină în noul acord”, a menționat politicianul. „Din partea noastră, avem o viziune foarte clară asupra lucrurilor, noi știm cum și ce trebuie să facem. Noi le-am prezentat colegilor din ACUM viziunea noastră. Ei au prioritățile proprii pe care le consideră importante. Mingea este acum pe terenul lor”, susține socialistul.
Niciun dosar nu a fost înregistrat deocamdată în concursul pentru funcția de procuror, lansat de către Consiliul Superior al Procurorilor pe 9 august. Solicitat de jurnaliști, procurorul general interimar, Dumitru Robu, a declarat că nu-și va înainta candidatura. Angela Motuzoc, președinta CSP, a declarat pentru presă că ultima zi pentru depunerea dosarelor este 10 septembrie. În cazul în care nu va fi înregistrat niciun candidat, perioada de depunere a actelor va fi prelungită.
Tarifele de roaming dintre România și Republica Moldova sunt la fel de mari ca și cum am vorbi cu Australia și Noua Zeelandă. Declarația aparține ambasadorului României în Republica Moldova, Daniel Ioniță. „Nu cred că este normal. Și aici voința celor două părți sunt convins că va contribuii la identificarea unei soluții în folosul cetățenilor de pe cele două maluri ale Prutului”, a declarat Daniel Ioniță.
Veniturile la bugetul de stat au crescut cu 6,3% în primele șapte luni ale anului față de aceeași perioadă a lui 2018, iar cheltuielile s-au majorat cu 15,4%. Astfel, deficitul bugetar înregistrat în perioada menționată a fost de 2 398,9 milioane de lei. Față de aceeași perioadă a anului trecut, fiscul și vama și-au mărit contribuțiile la buget, iar incasările din impozite pe venit sunt în descreștere cu 2,8% față de perioada similară a anului trecut.
Deputatul fracțiunii PAS, Blocul ACUM, Lilian Carp, sesizează Procuratura Generală asupra unui șir de încălcări admise în activitatea Întreprinderii de Stat „Calea Ferată din Moldova”. Parlamentarul a spus că un grup de angajați ai nodului feroviar de la Bender i-a adus informații, inclusiv probe video, despre cum unii colegi ascund metalul uzat, acumulat după casarea unor vagoane, după care îl vând ilegal. La 23 iulie, securitatea internă a ÎS „Calea Ferată din Moldova” a făcut verificări la Bender, unde au fost depistate depozite pline cu aluminiu și cupru, însă în acte acestea figurau ca fiind fără marfă.
Reprezentanții Misiunii OSCE în Moldova vor participa la ceremonia dedicată primului sunet în cadrul instituțiilor de învățământ cu predare în grafie latină din regiunea transnistreană. „Misiunea vizitează școlile și participă în mod regulat la ceremoniile desfășurate cu ocazia începutului și sfârșitului anului de învățământ”, se precizează în comentariul Misiunii oferit Agenției IPN. În cadrul unui eveniment organizat, la sfârșitul anului trecut, de către Asociația Promo-LEX, cu participarea directorilor instituțiilor, s-a menționat că cea mai mare presiune a autorităților secesioniste este exercitată la 1 septembrie și 31 mai. Atunci, elevii și profesorii sunt monitorizați de persoane îmbrăcate în civil sau uniformă, nu au dreptul să intoneze imnul Republicii Moldova și să arboreze tricolorul. Directorii școlilor au mai vorbit despre discriminare, stres și frica îndurată de către elevii și profesorii din instituțiile de învățământ cu predare în limba română din regiunea transnistreană.
O întrunire în formatul 5+2 urmează să aibă loc în perioada 8-10 octombrie, iar agenda prevede discuții importante, menite să impulsioneze procesul de soluționare a diferendului transnistrean. Despre aceasta anunță președintele Igor Dodon, care a avut astăzi, 29 august, o întrevedere cu ambasadorul Slovaciei în Republica Moldova, Dušan Dacho.
Avocatul Ilie Rotaru va candida la funcția de deputat la alegerile parlamentare noi în circumscripția nr. 50, la vest de Republica Moldova. Ilie Rotaru a declarat că printre acțiunile care se regăsesc în programul său electoral se numără „crearea unei comisii parlamentare care ar investiga activitatea Procuraturii și a judecătorilor în ceea ce ține de fabricarea dosarelor penale și pronunțarea sentințelor de condamnare la comanda lui Vladimir Voronin și a lui Vlad Plahotniuc”. Potrivit lui Ilie Rotaru, „activitatea comisiei ar urma să se axeze pe studierea unor dosare penale concrete, care au parcurs toate etapele de examinare judiciară în ultimii 10-15 ani”. Ilie Rotaru a amintit și despre intenția de a crea Tribunalul Popular pentru Anchetarea Crimelor Justițiabililor. Cetățenii îl pot anunța personal despre eventualele nedreptăți la care au fost supuși, iar ulterior acestea vor fi făcute publice.
Fostul premier și actualul președinte interimar al Partidului Democrat, Pavel Filip, anunță că își va înainta candidatura pentru a ocupa funcția de lider al PDM. În altă ordine de idei, Pavel Filip se arată optimist că la următoarele alegeri locale care vor avea loc pe 20 octombrie din partea Partidului Democrat vor candida mai mulți oameni decât au ieșit învingători la precedentul scrutin local din 2015. În plus, democratul spune că actualii primari care fac parte din echipa PDM nu se grăbesc să părăsească rândurile formațiunii, așa cum se vorbește în spațiul public.
Amănunte pe IPN!