logo

Principalul, scurt pe doi – Sinteza IPN din 27 iunie 2019


https://www.ipn.md/ro/principalul-scurt-pe-doi-sinteza-ipn-din-27-iunie-7978_1066456.html

Din 1 iulie 2019, se vor aplica noile proceduri de calculare și plată a indemnizațiilor pentru incapacitate temporară de muncă. Conform noilor reglementări, angajatorul va stabili, calcula și achita, din mijloacele financiare proprii, indemnizația pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de boli obișnuite sau de accidente nelegate de muncă pentru primele cinci zile calendaristice de incapacitate temporară de muncă. Însă nu mai mult de 15 zile cumulative pe parcursul unui an calendaristic în cazul mai multor perioade de incapacitate temporară de muncă ale aceluiași angajat.

Parlamentul României a adoptat o declarație, în care se menționează că România reiterează și întărește sprijinul României față de aspirațiile europene ale Republicii Moldova și așteaptă un angajament ferm din partea Guvernului pentru continuarea parcursului european prin implementarea Acordului de Asociere și Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător încheiate cu Uniunea Europeană, în măsură să consolideze și să dezvolte construcția democratică de la Chișinău și să aducă Republica Moldova mai aproape de UE. Totodată, document solicită Guvernului României intensificarea eforturilor pentru stabilirea deplină a colaborării dintre Moldova și UE și mobilizarea tuturor măsurilor de sprijin, inclusiv financiar, pentru susținerea Guvernului moldovenesc în procesul de reformă și a aplicării agendei politice și de asociere la UE.

Tarifele pentru călătoriile cu transportul auto trebuie ajustate. În august anul trecut, transportatorii au cerut majorarea tarifelor pentru călătoriile interurbane cu cel puțin zece bani per kilometru, lucru care nu s-a întâmplat. Ultima dată tariful pentru călătoriile interurbane a fost majorat în 2012, cu zece bani per kilometru. În prezent tariful mediu este de 48 de bani per km.
Potrivit lui Vadim Brînzan, ministrul economiei și infrastructuri, Codul Transporturilor satisface interesele operatorilor de transport care „au în gestiune două-trei camioane, două-trei autobuze”. „Acest sistem este absolut obscur, foarte greu de înțeles. Un sistem în care există un număr foarte mare de jucători mici la nivel de piață”, a declarat Vadim Brînzan. Și tariful la gazele naturale este menținut artificial. „Problema tarifelor a existat încă în 2018 și a fost artificial ținută sub capac, din cauza politicului de atunci” , a spus ministrul.

Nicolae Chitoroagă, șeful Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, și-a dat demisia. „Cauzele demisiei țin de presiunile care s-au exercitat în ultimele zile asupra mea și a instituției pe care o conduc„,a declarat Nicolae Chitoroagă.

Serviciului Vamal anunță, într-un comunicat de presă, încheierea mandatului directorului instituției, Vitalie Vrabie. Vitalie Vrabie a fost numit șef la Serviciul Vamal în martie 2016, printr-un ordin al ministrului finanțelor de atunci, Octavian Armașu.

Fostul președinte al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, susține că dosarul penal deschis în Federația Rusă este una din amenințările la adresa sa și a familiei sale. „Toate aceste dosare sunt fantezii și încercări de a implica numele meu în niște dosare care nu au absolut nicio legătură cu mine”, a conchis Vlad Plahotniuc

Deputatul socialist Bogdan Țîrdea susține că după ce va examina tentativa de puci anticonstituțional și acțiunile care au stat la baza acestuia, comisia parlamentară constituită pe acest subiect va trebui să se adreseze instanțelor judiciare corespunzătoare pentru a fi oferită o apreciere juridică, dar nu politică, a activității judecătorilor de la Curtea Constituțională. În opinia deputatului, anume Înalta Curte a avut rolul-cheie în încercarea loviturii de stat pentru că a creat mecanismul de rezistență. Socialistul spune că întregul sistem judiciar trebuie reformat pentru ca să devină independent. „Procurorul general în prezent este numit de Consiliul Procurorilor care alege din cercul lor o persoană responsabilă de sistem. Trebuie curățat Consiliul Procurorilor și Consiliul Superior al Magistraturii înainte de a le permite să înainteze câte un judecător în componența Curții Constituționale”, spune Bogdan Țîrdea.

Ion Guzun, consilier la Centru de Resurse Juridice, susține că pentru el a fost o surpriză faptul că prim-ministra Maia Sandu a ținut un discurs la ședința Consiliului Superior al Magistraturii. Ion Guzun califică acest discurs drept o comunicare cu sistemul justiției, care este un lucru necesar. „Eu sper foarte mult că acesta a fost un început de comunicare dintre puterea executivă și cea judecătorească”, a menționat consilierul. De asemenea, juristul și-a exprimat speranța că vor fi excluse numirile în funcții pe alte criterii decât cele de merit: „Aceste numiri, promovări sau demisii să fie făcute doar în bază legală și indiferent care este procesul, să inspire încrederea atât a societăți, cât și a partenerilor externi”.

Ministrul economiei și infrastructurii, Vadim Brînzan, a avut recent o întrevedere cu responsabilii consorțiului care gestionează programul de acordare a cetățeniei prin investiții. Toți s-au declarat deschiși pentru dialog, astfel ca procesul de obținere a cetățeniei să devină mai transparent. Momentan s-a luat o pauză, în condițiile în care Parlamentul a votat în prima lectură anularea programului. Vadim Brînzan menționează că acest program, așa cum este acum, prezintă riscuri legate de structura tranzacțiilor financiare. La fel, a apărut un sentiment de obscuritate, spune ministrul, menționând că este necesar să se cunoască care sunt beneficiarii finali ai consorțiului de companii care au grijă de program. Se cer verificări și asupra celor zece operatori locali care perfectează actele primite de la doritorii de a obține cetățenia prin investiții.

Amănunte pe IPN!