logo

Principalul, scurt pe doi – Sinteza IPN din 25 iulie 2019


https://www.ipn.md/ro/principalul-scurt-pe-doi-sinteza-ipn-din-25-iulie-7978_1067058.html

Mai multe persoane au venit miercuri seara, 24 iulie, în fața Mitropoliei Moldovei pentru a protesta împotriva cruzimii față de animale. Activista civică Erica Zucea salută anunțul recent al Mitropoliei precum că diaconul Ghenadie Valuța a fost suspendat din funcția de cleric al bisericii „Sfântul Dumitru” din orașul Anenii Noi. Însă spune că acțiunile nu se vor opri aici, pentru ca apoi să nu apară un alt comunicat, precum că Ghenadie Valuța a fost restabilit din cauza lipsei componentei infracționale.

Curtea de Apel Cahul a admis ieri demersul procurorului anticorupție privind emiterea unui mandat de arest pe numele deputatului Ilan Şor pentru părăsirea teritoriului Republicii Moldova, eludând controlul vamal și cel de frontieră, deși avea interdicție în acest sens impusă de către instanța de judecată.

Potrivit lui Igor Dodon, deschiderea unui consulat în Sankt Petersburg este acum pe agenda discuțiilor. Republica Moldova ar avea nevoie de o ambasadă în India șide asemenea, în Africa. În cadrul emisiunii „Loc de dialog”, la Radio Moldova, Igor Dodon a afirmat că acum are loc o evaluare a tuturor ambasadorilor aflați în misiune, pentru a vedea cine dintre diplomații moldoveni trebuie retrași pentru că, în ultimii ani, au făcut politică, au promovat agenda PDM, în loc să promoveze interesele țării.

Consilierul prim-ministrului Maia Sandu, Vlad Kulminski, susține că în următoarele zile va fi semnată înțelegerea de neagresiune între Partidul Socialiștilor și blocul ACUM, care se referă la viitoarele alegeri locale. Acest lucru va servi drept bază durabilă pentru activitatea guvernării în următorul an. Potrivit consilierului, sarcina principală a puterii este să readucă Republica Moldova la starea de normalitate. Mai departe se va putea merge și pe reforma în sistemul judiciar. În opinia sa, este foarte important ca agenda comună a majorității să continue și nimeni nu trebuie să încerce „să-și tragă plapuma mai mult asupra lui

Premierul Maia Sandu și comisarul european pentru politica europeană de vecinătate și negocieri pentru extindere, Johannes Hahn, au semnat la Bruxelles trei acorduri de finanțare din partea Uniunii Europene. Într-o conferință de presă la Bruxelles, comisarul Hahn a declarat că, la o lună și un pic după concluziile Consiliului European din 20 iunie, Uniunea Europeană a luat măsuri concrete ca să susțină implementarea de către Moldova a Acordului de Asociere. Prin aceste trei acorduri de finanțare UE își propune să susțină mobilizarea socio-economică a regiunilor. Este vorba despre regiunile Ungheni și Cahul. Sprijinul presupune lucrul cu parteneri locali, pentru a crea locuri de muncă, pentru a sprijini întreprinderile mici și mijlocii, societatea civilă.

Iurie Bolboceanu, fost deputat democrat, care a fost condamnat la 14 ani de închisoare pentru trădare de Patrie, spune că a fost urmărit împreună cu familia sa din ziua în care a părăsit formațiunea. după plecare, Iurie Bolboceanu spune că primea mesaje să nu încerce să facă declarații sau să se implice în politică. „Fiul a avut dosar și a fost eliberat din funcții. Fiica eliberată din funcție de la 1 ianuarie 2019, eu condamnat la 14 ani de pușcărie... singura sursă de existență este soția mea carecu mare greu a reușit să-și păstreze funcția până în ziua de astăzi. A avut mari presiuni, și acum le are”, spune fostul democrat. „Mulțumesc Partidului Democrat și lui Plahotniuc pentru că au înlocuit scenariul de lichidare a mea cu condamnarea”, a declarat ironic Iurie Bolboceanu în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari”. Recent, Curtea de Apel a trimis la rejudecare dosarul lui Iurie Bolboceanu.

Procuratura Generală a examinat denunțul vicepremierului Andrei Năstase, ministru al afacerilor interne, înregistrat la 20 iunie, și a emis ordonanță de refuz în pornirea urmăririi penale pentru uzurparea puterii de stat. Andrei Năstase a denunțat la Procuratura Generală „tentativa de uzurpare a puterii în stat” și a solicitat procurorului general să inițieze o cauză penală, iar în baza materialelor pe care le va acumula, să ceară de urgență ridicarea imunității parlamentare a lui Vlad Plahotniuc

Amănunte pe IPN!