logo

Principalul, scurt pe doi – Sinteza IPN din 24 iulie 2019


https://www.ipn.md/ro/principalul-scurt-pe-doi-sinteza-ipn-din-24-iulie-7978_1067030.html

Diaconul Ghenadie Valuța, care a legat un câine de mașina sa cu un lanț și l-a târât pe drum, a fost suspendat din funcția de cleric al bisericii „Sfântul Dumitru” din orașul Anenii Noi. Diaconul a fost oprit de a sluji cele sfinte până la examinarea și luarea deciziilor în cadrul Judecății Mitropolitane. Direcția Mitropolitană „regretă enorm” acțiunea și spune că este o situație neplăcută și nepotrivită unei fețe bisericești. „Un cleric nu ar trebui să se ocupe cu astfel de lucruri”, conchid reprezentanții Mitropoliei. Totodată, pe rețelele de socializare până marți, 23 iulie, peste 25 de mii de persoane au semnat o petiție prin care cer ca diaconul să fie judecat și să i se retragă dreptul de sluji în biserică.

Sindicatele se declară revoltate că o problemă atât de importantă pentru 50 000 de salariați - anularea tichetelor de masă - nu a fost discutată cu reprezentanții salariaților, așa cum prevede cadrul legal național privind parteneriatul social. Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova solicită convocarea Comisiei Naționale pentru Consultări și Negocieri Colective și a comisiilor respective la nivel de ramură pentru a examina problema în cauză. „Ne adresăm către Confederația Națională a Patronatului din Moldova, domnul Leonid Cerescu, partener social, să-și expună poziția vizavi de propunerile Ministerului Finanțelor”, se mai  arată în comunicat.

Tichetele de masă nu vor fi anulate ci supuse impozitării în regim general, prin achitarea contribuțiilor de asigurări sociale de stat obligatorii, primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală și impozitului pe venit. Prin simpla transformare a cardului salarial în tichet de masă există riscuri extrem de mari ca în anul 2020, să fie înregistrat un fond de aproape 1 miliard de lei din care nu sunt achitate contribuții și prime de asigurări sociale și medicale. Lucru care va pune în pericol sustenabilitatea Bugetului Asigurărilor Sociale de Stat, se arată în comunicatul Ministerului finanțelor.

Iar asociația Națională a Restaurantelor și a Localurilor de Agrement din Republica Moldova (MĂR) se pronunță împotriva revenirii la cota 20% TVA, de la 10% în prezent, pentru sectorul hoteluri-restaurante-cafenele (HoReCa).

Potrivit economistului Viorel Gîrbu, nu asistăm la o schimbare de esență a sistemului fiscal în funcție de anumite obiective pe care le-ar implementa autoritățile. Asistăm la o schimbare rapidă făcută sub presiunea partenerilor externi. Economistul Viorel Gîrbu susține că eliminarea scutirii personale pentru veniturile anuale de peste 360 000 de lei, anunțată marți, 23 iulie, de către Ministerul Finanțelor, este o inițiativă nereușită, fiindcă creează inechitate. Vorbind despre celelalte măsuri fiscale propuse, economistul amintește că Guvernul precedent a propus micșorarea impozitării sectorului HoReCa având intenția să impulsioneze acest domeniu, lucru care nu s-a întâmplat. Rezultatul reformei nu a fost cel așteptat, iar actualul executiv revine la modalitatea de impozitare unică, fără a face excepții pentru agenții economici din acest sector.

În cadrul Comisiei economie, buget și finanțe a Parlamentului s-a meníonat că Republica Moldova are o problemă la capitolul executării proiectelor finanțate din surse externe. Conform raportului privind executarea bugetului în anul 2018, din 3,3 miliarde de lei cheltuieli neexecutate – 2,7 miliarde se atribuie proiectelor finanțate din surse externe. „Este o tendință îngrijorătoare de executare foarte joasă a proiectelor finanțate din surse externe Trebuie să creștem nivelul de absorbție a fondurilor care ne sunt acordage”, a menționat Natalia Gavrilița.

Președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, deputatul  Chiril Moțpan, a convocat o conferință de presă în care a dat publicitîții informații despre abuzuri grave comise la Aeroportul Internațional Mărculești privind  tranzacții ilegale cu armament, crearea artificială a datoriilor, licitații trucate și sustrageri de zeci de milioane de lei. Chiril Moțpan a amintit că, din 2008, Aeroportul Mărculești este zonă economică liberă, aceasta însemnând scutiri de TVA, de accize, de taxe vamale și alte facilități fiscale. Până în august 2017, a fost în gestiunea Ministerului Apărării, după care a trecut în subordine Ministerului Economiei, fără o inventariere minuțioasă. „Nu știm dacă a fost transmis Guvernului actul de predare/primire. În iulie 2018, Aeroportul a fost trecut în gestiunea Agenției de Proprietăți Publice, din nou fără acte de predare. Instituțiile statului nu au reacționat în niciun fel”, a declarat Chiril Moțpan.

PDM a rămas fără conducere după ce fostul lider Vladimir Plahotniuc și-a anunțat demisia, iar în cadrul unei ședințe a Consiliului politic al PDM, au fost demiși din funcții toți vicepreședinții și secretarul general. După 7 septembrie, atunci când va avea loc congresul extraordinar al Partidului Democrat, acesta va fi un partid fără Vladimir Plahotniuc. Formațiunea va avea o conducere nouă, va avea o ideologie mult mai concretă, va avea un program de dezvoltare și de comportament. Declarația aparține președintelui de onoare al PDM, Dumitru Diacov. Politicianul, însă, nu a explicat clar dacă fostul lider al PDM va pleca din formațiune și din funcția de deputat. Între timp, un grup de primari din raionul Dondușeni părăsește Partidul Democrat, motivând prin faptul că „formațiunea a degradat în fața cetățenilor”. Primarii se declară deschiși să discute cu orice forță politică din țară, cu Guvernul, Parlamentul și alte instituții pentru o conlucrare de viitor.

Raportul Comisiei parlamentare de anchetă privind frauda bancară ar putea fi prezentat la prima ședință a legislativului din noua sesiune. „Eu sper că în pofida faptului că deputații vor ieși în concediu, în pofida perioadei dificile, raportul va fi încheiat până la 1 septembrie. Cel mai probabil, noi vom prezenta raportul la prima ședință a Parlamentului din sesiunea de toamnă”, a declarat Alexandru Slusari.

Amănunte pe IPN!