logo

Principalul, scurt pe doi – Sinteza IPN din 2 septembrie 2019


https://www.ipn.md/ro/principalul-scurt-pe-doi-sinteza-ipn-din-2-septembrie-7978_1067835.html

Deputatul fracțiunii PAS, Blocul ACUM, Dumitru Alaiba, solicită Agenției Servicii Publice să facă cunoscute motivele pentru care este blocat accesul la informațiile din Registrul de Stat al persoanelor juridice. „Țin să accentuez faptul că denumirea unei firme înregistrate în Republica Moldova, administratorii acesteia, fondatorii și cotele acestora, indiferent de cetățenia lor, codul fiscal, adresa juridică, nu pot fi date cu caracter personal”, a menționat deputatul în solicitarea înaintată Agenției Servicii Publice. Deputatul a precizat că solicitarea vine după ce a aflat că Agenția Servicii Publice a suspendat accesul la informația gratuită a Registrului de stat al persoanelor juridice, de unde pot fi obținute extrase gratuite cu denumirea firmei, codul fiscal, numele fondatorilor și numele administratorului, iar instituția a justificat aceasta prin suspendarea serviciului Webinfo.

Partidul Politic Mișcarea Populară Antimafie nu înaintează un candidat pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău la alegerile locale generale din 20 octombrie. Vicepreședinta formațiunii, Daniela Bodrug, a anunțat că partidul va sprijini un candidat unic al forțelor unioniste și a chemat partidele politice unioniste să depună eforturi pentru identificarea acestuia. „Sprijinul este valabil doar dacă Partidul Democrat nu va fi admis sub nicio formă la aceste negocieri”, a precizat Daniela Bodrug, Mișcarea Antimafie se adresează partidelor unioniste, care și-au anunțat deja candidații, să-i retragă pentru a nu zădărnici procesul de identificare a unui candidat unic. Ea a spus că „din cauza cârdășiei nefirești dintre Blocul ACUM și PSRM, pentru prima dată de la declararea independenței, primarul capitalei ar putea ajunge un reprezentant al stângii și anume al PSRM, organizație politică periculoasă, finanțată și dirijată de structuri obscure, afiliate instituției prezidențiale a Federației Ruse”.

Ion Ceban, candidatul Partidului Socialiștilor la șefia capitalei, a depus actele la Consiliul electoral de circumscripție electorală Chișinău pentru înregistrarea în calitate de candidat. Ion Ceban a mai candidat la funcția de primar general al capitalei în 2018. Atunci primar al capitalei a fost ales Andrei Năstase, mandatul acestuia nu a fost însă validat pe motivul agitației electorale în „Ziua tăcerii”.

Avocatul Ilie Rotaru recomandă politicienilor să înainteze și să voteze un proiect de modificare a articolelor 124 și 125 din Constituție, cu privire la Procuratură și procurori. Potrivit lui, cele două articole sunt „baze juridice ale uzurpării puterii în stat”. Avocatul a declarat că articolul 124 („Atribuţiile şi structura” Procuraturii) a fost copiat din Constituția României. „Doar că acolo procurorii activează sub conducerea ministrului justiției”, a precizat Ilie Rotaru. Potrivit lui Ilie Rotaru, „independența justiției” este o expresie vehiculată în spațiul public, dar nu există un termen în acest sens prevăzut în legea supremă. De asemenea, nu este oferită o explicație clară a ceea ce este corupția, afirmă Ilie Rotaru.

Istoria polonezilor care au fost nevoiți să ajungă în Basarabia a fost la început tristă, dar totuși frumoasă. Declarația a fost făcută pentru IPN de Bartlomiej Zdaniuk, ambasadorul Poloniei la Chișinău, prezent astăzi la Biblioteca Națională, unde a fost lansat volumul „Polonezii în Basarabia în anii 1812-1918” de Anna Skowronek. Ilona Czamanska, doctor habilitat, profesor la Universitatea „Adam Mickiewicz” din Poznań, Polonia, care a prezentat volumul în cadrul evenimentului de la Biblioteca Națională, a declarat pentru IPN că între polonezii acelor vremuri și basarabeni existau multe legături culturale, economice, personale, de familie chiar. „Eu vreau să spun că în carte se vorbește despre tradițiile comune ale polonezilor și basarabenilor, apărute până în secolul XIX”.

Republica Moldova este cel mai mare beneficiar al Acordului de Asociere, implicit al Acordului de Liber Schimb, dintre cele trei țări semnatare din Parteneriatul Estic. Ministrul afacerilor externe și integrării europene, Nicu Popescu, a scris pe Facebook, citat de IPN, că în perioada 2013-2018,  Republica Moldova a beneficiat de prevederile DCFTA în proporție de 60%, Ucraina – 20%, iar Georgia – 9%.„Datorită acestui document strategic am putut compensa pierderile în comerțul cu alte state și am creat locuri de muncă. Dacă în toată această perioadă țara nu era coruptă, beneficiam și mai mult. Și vom beneficia mai mult pe viitor construind Europa la noi acasă”, a scris Nicu Popescu.

Chiril Moțpan, președintele Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică afirmă că se impun măsuri de securitate personală a membrilor și, in special, a președinților comisiilor de anchetă parlamentară. A reacționat unul din președinții comisiilor de anchetă vizați, Alexandru Slusari, de asemenea, într-o postare pe rețele:„Nu vreau mult să speculez pe acest subiect. Doar proștii nu se tem. Însă eu nu voi solicita paza și nu-mi schimb modul de viață. Raportul Comisiei este pe ultima sută de metri și oricum va fi publicat”, a notat dânsul.

Publicistul Veaceslav Craciun scrie din Comrat că „Irina Vlah, realeasă pentru cel de-al doilea termen de guvernator cu uluitoarele 92 la sută, intră în noul sezon al politicii găgăuze cu o echipă înnoită și un peisaj politic asanat. În noile condiții ea va putea fără dificultăți să soluționeze problemele care i se arătau complicate încă vreo câteva luni în urmă. Cum vor arăta lucrurile în realitate, se va vedea la toamnă. Alegerile locale generale în Găgăuzia sunt un eveniment important nu numai pentru Irina Vlah, dar și pentru Partidul Socialiștilor. În campania trecută din 2015 socialiștii au evoluat aici, puțin spus, nereușit, obținând doar câteva mandate de primar. De această dată selectarea candidaților din partea PSRM pentru primării ar putea să se facă mai riguros. Pentru a obține rezultate mai bune, Irina Vlah le poate propune candidaților care îi sunt loiali să participe în alegeri sub steaua PSRM. În caz de succes, aceasta îi va permite să-i folosească într-o oarecare măsură pe socialiști în calitate de instrument lobby la nivelul puterii centrale. Există destule motivații pentru aceasta: începând cu cunoscutele proiecte de legi ale Grupului de lucru și terminând cu chestiuni de ordin tehnic și chiar inițiative populiste.

Într-o postare pe Facebook, președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, care s-a aflat într-o vizită de o zi la Moscova, menționează că președintele „Gazprom”, Alexei Miller, va veni la Chișinău pe 20-21 septembrie, la a II-a ediție a Forumului Economic Moldo-Rus, dar și la adunarea generală a acționarilor „Moldovagaz” și ședința Comisiei interguvernamentale moldo-ruse pentru cooperare comercial-economică. Vizita lui Alexei Miller la Chișinău „va contribui la un dialog mult mai consistent dintre cele două țări, în cele mai importante chestiuni ce țin de economie și energetică”, afirmă Igor Dodon.

Procuratura Generală s-a autosesizat privind mirosul neplăcut ce persistă în municipiul Chișinău. A fost dispusă inițierea a două procese penale pentru elucidarea circumstanțelor, identificarea persoanelor vinovate și eventuala recuperare a daunelor cauzate. Fostul ministru al mediului Valeriu Munteanu a scris pe Facebook că problema mirosului urât a apărut din cauza neglijenței factorilor de decizie din cadrul Apă-Canal Chișinău. O altă cauză ar fi înțelegerile prealabile dintre autoritățile municipale și agenți economici, în urma cărora în stația de epurare sunt deversate substanțe toxice provenite din procesul tehnologic al diferitor întreprinderi, care scot din funcțiune stația. Nămolul adunat ajunge în apele râului Bâc, provocând daune enorme mediului.

Cuplul format din Gabriele Goffredo și Anna Matus a adus o nouă medalie de aur pentru dansul sportiv din Republica Moldova. Cei doi au urcat pe prima treaptă a Campionatului Mondial de dans sportiv, stilul latino-american, a cărei finală a avut loc pe 1 septembrie în Thailanda„Este cea de a cincea medalie de aur câștigată la campionatele mondiale de dans sportiv de italianul Gabriele Goffredo și moldoveanca Anna Matus, cuplul reprezentând Republica Moldova la competițiile internaționale”, a declarat pentru IPN Petru Gozun, președintele Federației Dansului Sportiv din Moldova și președinte al Clubului Sportiv de Dans „Codreanca”.

Amănunte pe IPN!