logo

Principalul, scurt pe doi – Sinteza IPN din 19 iunie 2019


https://www.ipn.md/ro/principalul-scurt-pe-doi-sinteza-ipn-din-19-iunie-7978_1066256.html

În cadrul unei conferințe de presă comune a premierului Maia Sandu cu Johannes Hahn, comisarul european pentru politica de vecinătate și negocierile de extindere, părțile au relatat că au examnat subiecte ce țin de inițiativele de dezoligarhizare a țării, de eliberare a statului din captivitate și de construire a instituțiilor independente, care să respecte legea. De asemenea, au fost abordate prioritățile de combatere a corupției, investigarea furtului miliardului, precum și restabilirea financiară în contextul sprijinului bugetar și a programului de asistență macro-financiară și tehnică. „A fost important să auzim angajamentul dumneavoastră față de Acordul de Asociere și implementarea acestuia pe viitor”, a declarant oficialul european, subliniind că este loc de îmbunătățiri.  

Liderul informal al PSRM, președintele Igor Dodon, a spus că pe 20 august începe campania electorală, iar în cadrul ședinței Consiliului PSRM au fost trasate primele acțiuni care trebuie întreprinde de către formațiune. „În țară la noi a început o perioadă nouă”, a declarat Igor Dodon. Șeful statului a spus că se va face tot posibilul ca noua majoritate parlamentară formată de PSRM și Blocul Politic ACUM să dureze cât mai mult. În altă ordine de idei, liderii PSRM au spus că nu vor accepta traseismul politic, nu vor accepta în fracțiune deputați din alte fracțiuni sau deputați independenți.

Comisia parlamentară de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor devalizării sistemului bancar din Moldova și investigării fraudei bancare începe de luni, 24 iunie, audierile. Alexandr Slusari a comunicat că pe lista persoanelor care vor fi audiate se regăsesc foști și actuali politicieni, funcționari și experți. „Sperăm că în câteva săptămâni vor fi chemate mai multe persoane pentru aceste audieri”, a spus deputatul. Referindu-se la activitatea comisiei, Alexandr Slusari a comunicat că este restricționat accesul membrilor la materialele comisiilor de anchetă precedente, din 2013 și 2015.

Într-o postare pe o rețea de socializare, fostul procuror al municipiului Chișinău, Ivan Diacov scrie că în 2013 a fost anunțat concurs pentru ocuparea funcției de procuror-șef al Procuraturii Anticorupție. În turul doi au trecut procurorii Ruslan Popov și Eduard Harunjen. Consiliul Superior al Procurorilor, format atunci din 11 membri, prin votul a șase contra la cinci, l-a ales pe Ruslan Popov. Decizia a fost însă anulată sub pretextul că CSP trebuia să aleagă candidatul cu șapte voturi contra la patru.  „Când Popov a aplicat repetat la concurs, procurorul general a intentat împotriva lui dosar penal și l-a scos din concurs”, scrie Ivan Diacov. „Așa Harunjen devenea procuror-șef la anticorupție. A urmat furtul miliardului sub supravegherea ochiului ager de procuror…a lui Harunjen”, concluzionază fostul procuror.

O echipă de experți ai Fondului Monetar Internațional, condusă de către Ruben Atoyan, va efectua o vizită de lucru în Republica Moldova în perioada 26 iunie – 10 iulie. Misiunea va analiza evoluțiile recente din economie și progresul atins în implementarea Programului susținut de FMI prin mecanismele de finanțare ECF (Mecanismul extins de creditare) și EFF (Mecanismul de finanţare extinsă), va actualiza prognoza macroeconomică și va discuta cu autoritățile despre politicile macroeconomice pe viitor.

Vicepreședintele Parlamentului Ion Ceban spune că în ultima perioadă s-au întâmplat lucruri foarte grave, inclusiv „o tentativă anticonstituțională bine pusă la punct de către cei care au uzurpat puterea în stat”. această tentativă a fostă făcută utilizând Poliția, Armata și multe alte instrumente, inclusiv oameni necăjiți care au fost plătiți să stea în corturi la instituțiile statului, deciziile Curții Constituționale. Potrivit lui, cei care au dat ordine trebuie să răspundă.

Potrivit deputatului Vladimir Bolea, cei șase magistrați de la Curtea Constituțională ar trebui să emită hotărâri strict în baza unei analize și nu în conformitate cu situația politică din țară. „Cea mai mare problemă pe care o vedem noi la Curtea Constituțională este că ei, prin acțiunile lor din ultimele zile, și-au bătut joc în așa un hal de CC, de noțiunea de Constituție și Înaltă Curte încât eu cred că va trebui să treacă foarte mult timp ca să putem readuce la valoarea ei Curtea Constituțională și percepția pe care trebuie să o aibă cetățeanul față de aceasta”, spune deputatul.

Autoritățile publice locale de nivelul II nu publică pe paginile web oficiale dările de seamă privind achizițiile publice de valoare mică și, respectiv, rapoartele trimestriale, semestriale și anuale privind monitorizarea executării contractelor de achiziție publică. Obiectul monitorizării au fost consiliile raionale, consiliile municipale (Bălți și Chișinău), Adunarea Populară a Unității Teritoriale Autonome Găgăuzia (UTAG). De asemenea, este vorba despre autorități executive, cum ar fi președintele raionului, primarul general al municipiului Chișinău, primarul municipiului Bălți, guvernatorul UTAG. Totodată, potrivit raportului Promo-Lex, canalele online de comunicare continuă să fie cele mai solicitate de către cetățeni în intenția lor de a se informa despre activitatea autorităților publice locale, ba chiar s-a înregistrat o continuă creștere față de primul semestru 2018. În special este vorba despre rețelele sociale.

Cooperarea cu un grup de lucru care urmează să fie creat din reprezentanți ai mass-media și care să facă propuneri pentru desemnarea membrilor Consiliului Audiovizualului, majorarea nejustificată a chiriilor pentru instituțiile mass-media care își au sediile în spații aflate în gestiunea Guvernului și problema distribuției presei scrise în teritoriu sunt prioritățile care vor fi discutate de urgență în Executiv. Acestea sunt declarațiile premierului Maia Sandu, făcute în cadrul unei întâlniri cu reprezentanții presei și ai organizației de media. Prim-ministrul a făcut o trecere în revistă a problemelor instituțiilor mass-media, precizând că presa poate veni cu propuneri și soluții. De asemenea, Maia Sandu a precizat că instituțiile media trebuie să fie independente și să își facă meseria în siguranță.

Deși termenul stabilit anterior de dare în exploatare a conductei de gaz Ungheni-Chișinău era sfârșitul acestui an, noul ministru al economiei, Vadim Brînzan, spune că la sfârșitul lui 2019 conducta va fi gata în proporție de 90%. Potrivit lui, primul gaz va fi livrat în luna februarie anul viitor.

O navă sub pavilionul Republicii Moldova, cu zece mii de kilograme de hașiș, a fost reținută, acum două zile, de către autoritățile spaniole și se află sub arest în portul Cartagena. Agenția Navală a Republicii Moldova precizează că statul pavilion nu duce răspundere pentru activitatea comercială a armatorilor navelor. Nava se afla în apele teritoriale ale Spaniei și se va aplica legislația acestui stat. Autoritățile Republicii Moldova au acordat informația solicitată autorităților antidrog spaniole.

La Nyon s-au tras sorții pentru primul tur preliminar al Ligii Europa. Milsami Orhei va juca cu vicecampioana României, FCSB. Petrocub va întâlni formaţia cipriotă AEK Larnaca, care în sezonul trecut a evoluat în grupele Ligii Europa, iar Speranţa Nisporeni, va întâlni echipa Neftci Baku.

Amănunte pe IPN!