logo

Principalul, scurt pe doi – Sinteza IPN din 17 iunie 2019


https://www.ipn.md/ro/principalul-scurt-pe-doi-sinteza-ipn-din-17-iunie-7978_1066199.html

Pe parcursul anilor 2010-2014, circa 70 de miliarde de dolari de la băncile rusești au fost spălate prin intermediul instanțelor și băncilor din Republica Moldova, fiind folosite hotărâri judecătorești ilegale emise pe cazuri de pretinse datorii. În tot acest timp, autoritățile de supraveghere și de urmărire penală, subordonate elitelor politice, au ignorat cu bună știință activitățile suspecte, în timp ce Parlamentul și Curtea Constituțională au aprobat modificări legislative și decizii pentru a facilita spălarea banilor. Concluziile se regăsesc într-un studiu cu privire la „Laundromatul rusesc”, realizat de Comunitatea Watchdog.md și Transparency International Moldova. Directoarea executivă, Transparency International Moldova, Lilia Carasciuc, a menționat că ceea ce se atestă reprezintă un lanț de crime de dimensiuni extraordinar de mari. „Și 20 de miliarde de dolari este o cifră extraordinar de mare pentru Moldova, dar 70 de miliarde de dolari este Produsul Intern Brut al Republicii Moldova de mai mult de zece ani. Organele competente nu puteau să nu observe tranzacții de așa amploare”, a menționat Lilia Carasciuc. În opinia sa, organele competente au acționat de această manieră pentru că au fost complici la aceste fraude în lanț. Lilia Carasciuc a mai spus că „apetitul pentru bani foarte ușori, atunci când controlezi instituțiile statului, inclusiv Curtea Constituțională, CSM, CNA, BNM, crește la nesfârșit. Mai mult ca atât, în loc să fie trase la răspundere, aceste persoane au fost promovate în funcții.

Contextul politic
ambiguu le oferă Democraților timp pentru a-și restructura rețelele de clientelism, fără a renunța definitiv la prezența activă în politicul moldovenesc și influențarea acestuia, opinează politologul Dionis Cenușa în articolul de analiză pentru IPN „Cedarea regimului oligarhic, relansarea integrării europene în Moldova și agenda Rusiei. Democrații ar putea avea intenția de a destabiliza coaliția ACUM-PSRM, inclusiv cu inițiative precum moțiune de cenzură contra președintelui Igor Dodon, acuzabil de promovarea intereselor rusești, concluzionează autorul.

Președintele fracțiunii parlamentare a Partidului Democrat, Pavel Filip,PDM va fi  „în opoziție cu cei care vor încălca Constituția și legile tarii, cu cei care vor călca în picioare valorile europene”.

Potrivit șefului statului, „fosta guvernare a suferit o înfrângere răsunătoare, însă nu a plecat definitiv”, „stă ascunsă în toate structurile de stat, organele de forță, administrațiile publice și dorește să se revanșeze în curând”. Pentru ca noua guvernare să se consolideze și să reziste, este important ca o perioadă de timp să fie anunțat un moratoriu pe subiecte ideologice și geopolitice care dezbină societatea. Igor Dodon afirmă că sarcina primordială este de a asigura schimbări cardinale în domeniile justiției, economiei și sferei sociale. Moldovenii trebuie să știe că acasă nu vor mai fi deschise dosare penale la apelul vreunui șef de partid sau al vreunui funcțional de rang înalt. Antreprenorii trebuie să fie siguri că nu vor mai fi dosare penale fabricate în scopul capturării afacerilor sau eliminării concurentului.

Premierul Maia Sandu cheamă oamenii să denunțe „crimele comise de regimul Plahotniuc”. Luni, 17 iunie, în cadrul unei conferințe de presă, Maia Sandu a spus că „regimul a comis abuzuri, foarte multe abuzuri. Multe dintre ele sunt cunoscute, dar și mai multe încă nu sunt cunoscute. Până asigurăm însă independența procurorilor, vom anunța în scurt timp un număr de telefon de încredere, ca toate persoanele care dețin probe despre crimele comise de Plahotniuc și apropiații lui, despre influențele exercitate de aceștia, despre demiterile pentru simplul fapt că oamenii nu au vrut să meargă la o simplă manifestație organizată de PDM sau, invers, au ieșit la un proteste împotriva regimului Plahotniuc, să ni le prezinte”, a menționat Maia Sandu.

Comisarul European pentru Politica de Vecinătate și Negocierile de Extindere, Johannes Hahn, salută „transferul pașnic al puterii” de la Chișinău și o felicită pe prim-ministra Maia Sandu pentru „măsurile pe care le-a luat deja pentru a începe implementarea programului de reformă al Guvernului” pe care-l conduce. oficialul i-a confirmat prim-ministrei, „că susținerea substanțială a UE și consilierea poate fi mobilizată rapid odată ce condițiile sunt îndeplinite și noul Guvern va ajuta cetățenii, inclusiv în domeniul economiei și în ceea ce privește supremația legii, reforma judiciară și asigurarea pluralității. mass-media”, se arată în comunicat.

Maia Sandu vrea separarea domeniilor sănătății și muncii în două ministere distincte. În cuvântul de prezentare a noii ministre Ala Nemerenco, premierul Maia Sandu a spus că a fost o idee proastă fuzionarea domeniilor sănătății și muncii într-un singur minister. „Trebuie să corectăm această decizie, pe care eu o cred neinspirată”, a spus Maia Sandu.

Sarcina principală a noului ministru al finanțelor Natalia Gavrilița este restabilirea finanțării externe, dar și întreprinderea măsurilor structurale care să îmbunătățească eficiența cheltuirii banului public și care să creeze condiții de creștere a economiei.

Ca urmare a unor articole apărute în presă, privind extrageri substanțiale de mijloace bănești de pe conturile companiilor cu capital de stat, BNM informează că au fost întreprinse măsuri suplimentare în cadrul regimului de monitorizare a transferurilor internaționale. De asemenea, anunță că utilizează servicii informatice ale prestatorilor de servicii de mesagerie financiară care vizează anumite categorii de informații obținute sau procesate de către băncile licențiate. „Aceste servicii cuprind accesul la datele cu privire la transferurile internaționale”, se spune în comunicat.

Amănunte pe IPN!