logo

Principalul, scurt pe doi – Sinteza IPN din 16 aprilie 2019


https://www.ipn.md/ro/principalul-scurt-pe-doi-sinteza-ipn-din-16-aprilie-2019-7978_1048259.html

Blocul ACUM consideră oportună crearea unui grup de lucru din care să facă parte reprezentanți ai fracțiunilor parlamentare ale blocului și PSRM, mandatați să discute, până pe 25 aprilie, despre inițiativele legislative de dezoligarhizare a statului și îmbunătățirea vieții oamenilor. Declarația a fost făcută de președintele Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, după ședința Consiliului Blocului ACUM.

Potrivit liderei PAS, Maia Sandu, grupul de lucru propus nu înseamnă formarea unei coaliții cu PSRM. Prin gestul de astăzi ACUM vrea „să înțeleagă dacă cei de la PSRM vor să participe la procesul de dezoligarhizare a statului votând pachetul de legi”.

Fadei Nagacevschi, juristul Partidului Socialiștilor, susține că pentru a depăși problemele legate de încredere reciprocă, invocate de PSRM și blocul ACUM, părțile ar trebui să încheie un „contract de colaborare”. În opinia lui, acest contract ar trebui să descrie toate acțiunile pe care urmează părțile să le realizeze. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la postul de televiziune TVR Moldova.

Într-o postare pe Facebook, Deputatul Partidului Socialiștilor, Vlad Batrîncea, susține că, atât timp cât reprezentanții blocului ACUM nu sunt disponibili să discute condițiile de la care pot porni negocierile privind crearea coaliției de guvernare și guvernului de coaliție, PSRM nu vede sensul creării grupurilor de lucru și „continuarea discuțiilor sterile” care au mai avut loc în trecut.

La invitația conducerii Dumei de Stat a Federației Ruse, fracțiunea parlamentară a Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, în frunte cu președintele fracțiunii, Zinaida Greceanîi, efectuează o vizită de o zi la Moscova. Într-un comunicat de presă al formațiunii se menționează că în capitala Federației Ruse delegația moldovenească va avea întrevederi bilaterale cu conducerea Dumei de Stat a Federației Ruse, precum și cu deputații celor mai mari partide din Duma de Stat.

Președintele în exercițiu al OSCE, Miroslav Lajčák, ministru slovac al afacerilor externe și europene, consideră, la subiectul transnistrean că, „datorită angajamentului, conducerii și voinței politice a ambelor părți, acestea au implementat anul trecut cinci acorduri care aduc beneficii concrete oamenilor, precum acordul privind plăcuțele de înmatriculare neutre sau școlile cu predare în grafia latină. Acest lucru a dat un nou impuls procesului de reglementare transnistreană. Pentru a menține această dinamică, acum, Chișinăul și Tiraspolul trebuie să intensifice dialogul, să depună eforturi în vederea finalizării „pachetului Berlin plus” și să identifice noi domenii de lucru în comun”.

Într-un articol pentru IPN, Veaceslav Craciun de la Comrat relatează despre prezentarea studiului „Comisia Electorală Centrală a Găgăuziei în spațiul juridic al Republicii Moldova”, realizat de  directorului Asociației ADEPT Igor Boțan. Autorul constată că participanții la evenimentau convenit unanim că crearea CEC a Găgăuziei a fost o decizie necesară și întemeiată. Dar, spre deosebire de abordarea de expert, soluțiile practice sunt axate pe altă logică, bazată pe interese și voință politică. Deloc întâmplător, comisia în cauză a devenit o mărturie rară, dacă nu unica, de la 1994 încoace, de instituire a unui organ oficial, care ar dezvolta și pune în practică competențele Găgăuziei, după ce în 1994 regiunii i-a fost acordat statutul de autonomie.

Conducerea Republicii Moldova și-a exprimat regretul în legătură cu incendiul violent care a devastat Catedrala Notre-Dame din Paris, Franța. „Transmit sincerele cuvinte de compasiune și încurajare președintelui Emmauel Macron și întregului popor al Franței și îmi exprim speranța că specialiștii vor reuși să restaureze această perlă a culturii franceze și a patrimoniului cultural mondial”, a scris pe Facebook președintele Igor Dodon. Și premierul Pavel Filip a scris pe Twitter că Republica Moldova este solidară cu poporul francez.

Numărul de abateri de la Codul deontologic al jurnalistului este în creștere. Într-o conferință de presă la IPN, directoarea Centrului pentru Jurnalism Independent, Nadine Gogu, a remarcat că cea mai frecventă încălcare, admisă de toate cele 12 instituții media monitorizate, este amestecul faptelor cu opiniile. Aceasta este urmată de neacordarea dreptului la replică pentru cei vizați sau acuzați în știri. De asemenea, au fost utilizate tehnici de manipulare, printre care omisiunea și prezentarea selectivă a faptelor, transferul de imagine negativă, manipularea sunetului și a imaginilor, precum și tehnica „dușmanul intern versus tehnica salvatorului național”.

Solicitarea avocaților fostului premier, Vlad Filat, care au ridicat excepția de neconstituționalitate a mai multor prevederi din Codul de Procedură Penală, a fost respinsă astăzi, 16 aprilie, de către Judecătoria municipiului Chișinău, sediul Buiucani. Avocatul Victor Munteanu a declarat pentru presă că vor fi examinate argumentele prezentate de către instanță și decizia va fi atacată la Curtea de Apel Chișinău. Apărarea în continuare consideră că unele prevederi ale Codului de Procedură Penală ridică semne de întrebare, care trebuie decise de Curtea Constituționale.

Într-un comunicat de presă, CNAS precizează că suportul unic de 600 de lei îl pot ridica cei care primesc alocații sociale de stat. Este vorba despre persoanele cu dizabilități, inclusiv persoanele cu dizabilități din copilărie, persoanele cu vârstă de pensionare fără stagiu de muncă, precum și familiile care și-au pierdut întreținătorul. Excepție constituie alocațiile pentru îngrijire, însoțire și supraveghere, stabilite până la intrarea în vigoare a Legii cu privire la acordarea suportului unic beneficiarilor de pensii și alocații sociale de stat din 11 martie 2019.

Totodată, de aceeași sumă de 600 de lei au parte beneficiarii de toate tipurile de pensii, stabilite până la 1 aprilie 2019, al căror cuantum lunar nu depășește 2000 de lei.

Amănunte pe IPN!