Premierul Maia Sandu a solicitat Cancelariei de Stat să pregătească o hotărâre de Guvern prin care 23 august va fi declarată Ziua comemorării victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare. Prin Declarația Parlamentului European din 2008, ziua de 23 august a fost proclamată Ziua europeană a comemorării victimelor stalinismului și nazismului. Premierul a chemat populația și mijloacele media să păstreze un moment de reculegere pe 23 august, ora 20.00.
Directorul și principalul fondator al liceului de Creativitate și Inventică „Prometeu-Prim” din Cișinău, Aurelian Silvestru, a fost demis din funcție printr-un ordin al celorlalți doi fondatori, aprobat în cadrul Consiliului fondatorilor, care a avut loc în lipsa lui Aurelian Silvestru. Colectivul profesoral al liceului susține că decizia de demitere a directorului, dar și organizarea concursului este ilegală atât timp cât au fost luate decizii fără participarea fostului director care, de altfel, la momentul demiterii sale se afla în concediu, iar colectivul profesoral în vacanță. Nicu Roman, unul din fondatori și actualmente director interimar al liceului, susține că decizia de demitere a lui Aurelian Silvestru aparține fondatorilor, care sunt trei la număr, printre care și Aurelian Silvestru, care însă, spune el, nu a fost prezent la ședința unde s-a luat decizia de demitere a dânsului, deși a fost informat de organizarea acesteia. „Astfel cu aproximativ 90% din voturi, (cei doi fondatori) s-a luat decizia de demitere a dânsului. Cota lui Aurelian Silvestru este de 11%”.
Directorul IPN Valeriu Vasilică scrie despre „plecarea subită și ascunsă a fostului lider al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, din Moldova”, care, tehnic, s-a produs „la scurt timp după o discuție de 15 minute cu ambasadorul SUA Derek Hogan, „pe terenul” lui Vlad Plahotniuc, în sediul PDM. Este de presupus că ambasadorul a avut „oferte pe care nu le-a putut refuza” interlocutorul său. Altele s-ar putea referi la eventuale perspective, dacă interlocutorul ambasadorului nu ar fi dat ascultare „sugestiilor”. Astfel, în viziunea directorului, a fost marcată „o dezamăgire enormă, pe măsura ambițiilor și încrederii în sine. O înfrângere totală pe plan extern a unei ambiții totale interioare. Înfrângerea totală a avut și componentă internă, nu mai puțin răsunătoare. Timp de aproape trei luni după alegerile parlamentare din februarie, PDM, iar aceasta înseamnă, în primul rând, Vlad Plahotniuc, a stat în poziția „marelui Kaa” din „Cartea Junglei”, fiind sigur de prada care, hipnotizată, amețită, îi va cădea în „gușă”. Pentru „marele Kaa” era indiferent dacă va cădea blocul ACUM sau PSRM, își putea imagina că e capabil să îi înghită pe ambii, așa cum a mai făcut-o cu alții de-a lungul anilor. Dar iată că PSRM-ACUM „l-au jucat pe degete” pe „marele combinator”, până în ultima clipă. L-au jucat sub propriii ochi și ai multiplelor sale servicii”.
Președintele Comisiei de anchetă privind elucidarea circumstanțelor devalizării sistemului bancar, Alexandru Slusari, spune că „analiza Comisiei a demonstrat foarte clar că „un simplu prim-ministru” (calificativ atribuit lui Iurie Leancă, n.r.) a cedat gratis 23% din acțiunile unei bănci de importanță sistemică și a permis unui grup de acționari suspecți să ia sub control aceasta bancă”. (Comentariul a fost scris pe Facebook, ca reacție la declarația fostului premier Iurie Leancă precum că „un deputat nu poate solicita Procuraturii să deschidă dosar penal” ). Alexandru Slusari spune că Iurie Leancă a făcut acest lucru deoarece „așa l-a sfătuit prietenul lui de atunci Vlad Filat și că așa a înțeles el raportul Comisiei Reidman, care nu a fost aprobat de Parlament și care juridic nu conținea o asemenea recomandare”. Totodată, spune Alexandru Slusari, Iurie Leancă nu a vorbit cu ministrul finanțelor, reprezentanți ai FMI și Băncii Mondiale, cu conducerea CNA și SIS, care nu erau de acord cu ideea emisiunii suplimentare de acțiuni.
Deputatul fracțiunii PAS Blocul ACUM, Oazu Nantoi, spune că procesul de dezoligarhizare s-a dovedit a fi mult mai dificil decât se părea în ziua de 8 iunie, când a fost semnată înțelegerea politică între PSRM și Blocul ACUM privind guvernarea. Potrivit lui Oazu Nantoi, Vlad Plahotniuc „a avut grijă ca unele structuri ale statului captiv să aibă un ambalaj juridic care să îngreuneze ingerința din exterior, inclusiv în scopul nobil de epurare a sistemului”. De asemenea, a menționat că acum formațiunile constituente ale Blocului ACUM sunt la faza de găsire a unui limbaj comun cu PSRM în ceea ce privește conceptul reformei justiției. Întrebat despre semnarea unui nou acord cu PSRM privind continuarea guvernării, asupra căruia ultimii insistă, deputatul a menționat că trebuie mai întâi de văzut ce au în vedere socialiștii, deoarece „una este să declari că iubești poporul și cu totul altceva este să tai, să distrugi schemele mafiote moștenite din trecut și să asiguri ca businessul să respire ușor și acele proiecte sociale la care se așteaptă alegătorii Moldovei să aibă o sursă viabilă în baza economiei naționale.
În conferința de presă susținută după ședința Consiliului Suprem de Securitate, șeful statului a precizat că acordul politic dintre PSRM și Blocul ACUM se propune cu mai multe componente. În ceea ce privește politica internă, sunt consemnate reformele în domeniul justiției și procuraturii. Este vizată și activitatea formațiunilor parlamentare. Prin acest acord părțile nu acceptă traseismul politic și crearea coalițiilor cu deputații din alte fracțiuni. La capitolul politică externă, sunt detaliate măsurile privind implementarea Acordului de Asociere cu UE, dar și restabilirea relațiilor cu unii parteneri strategici.
Reprezentantul companiei Sudzuker Moldova spune că întreprinderea a intrat în 2019 cu stocuri record de sfeclă de zahăr. Ele au fost formate pe fundalul scăderii dramatice a vânzărilor de zahăr pe piața internă și lipsei piețelor de export reale. Potrivit lui, actualmente Moldova are acces pe piața europeană și un acces „virtual” pe piața CSI. „Rusia ne-a blocat acum trei ani. Anul trecut prețul pe piața europeană a ajuns la un nivel record de mic, iar producătorii au avut de suferit” a declarat el. Dânsul presupune că o mare parte din zahăr vine în țară prin contrabandă, fiind comercializat în mod special la piețele din regiuni, de deținătorii de patentă. În context, producătorii de zahăr au cerut interzicerea comercializării produselor alimentare de deținătorii de patente, deoarece aceștia „pot comercializa orice produs fără certificate de proveniență dubioasă”.
Din 612 clădiri publice evaluate, în care sunt organizate secții de votare, doar 6 sunt accesibile persoanelor cu dizabilități, 174 sunt parțial accesibile și 432 sunt inaccesibile. Rezultatele sunt cuprinse în studiul „Acces egal pentru toți în secțiile de votare”, realizat de Comisia Electorală Centrală și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). „Cele aproximativ 170 000 de persoane cu dizabilități care au drept de vot ar putea vota la fel ca și ceilalți, la secțiile de votare și nu acasă. Problema pe care o întâmpină aceste persoane este accesul la secțiile de vot”, a declarat Dorin Cimil, președintele Comisiei Electorale Centrale, în contextul prezentării studiului.
Luptătorul Vasile Diacon a devenit vicecampion mondial printre tineret. Sportivul a obținut patru victorii în limitele categoriei de greutate 70 kg. În ultimul act, Vasile Diacon i-a cedat ucraineanului Erik Arushanian.Acu m două luni, sportivul moldovean de 19 ani a devenit campion european printre tineret.
Amănunte pe IPN!