logo

Principalul, scurt pe doi – Sinteza IPN din 13 iunie 2019


https://www.ipn.md/ro/principalul-scurt-pe-doi-sinteza-ipn-din-13-iunie-7978_1066126.html

Amintirile din perioada neagră a deportărilor staliniste din 12-13 iunie au adunat zeci de persoane la Monumentul „Trenul durerii” din Scuarul Gării. La evenimentul de la Gară au participat reprezentanții Partidului Liberal. Liderul formațiunii, Dorin Chirtoacă, a spus că în această perioadă neagră din istoria Basarabiei se comemorează, inclusiv ocupația din 28 iunie 1940 și al doilea val de deportări din iulie 1949. „Au trecut aproape 80 de ani de când suntem în căutarea demnității, libertății și prosperității”, a spus Dorin Chirtoacă.

Președintele Igor Dodon declară că niciun fel de federalizare nu va exista în Republica Moldova. Potrivit lui, nu este real acest lucru. Igor Dodon insistă pe faptul că multe dintre secvențele video de la negocieri dintre Igor Dodon și președintele Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc care au apărut în spațiul public sunt trucate. „Eu știam că ne filmează, eu știu cu cine am de a face. Eu știu foarte bine că Plahotniuc e capabil de lucruri de-astea”, spune șeful statului. Președintele menționează că ar fi încălcat legea, dacă ar fi semnat niște acorduri/legi în acest sens.

Liderul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, ministru al afacerilor interne din Guvernul Sandu, spune despre planul de federalizare a Republicii Moldova despre dicutat, chipurile, de șeful statului Igor Dodon cu conducerea Partidului Democrat, că blocul ACUM este garantul că acest lucru nu se va produce. „Nimeni nu va îndrăzni și nu va reuși să treacă peste blocul ACUM în ceea ce privește statutul de stat unitar al Republicii Moldova. Nu va reuși. Cu „omuleții verzi” ne-au speriat de fiecare dată când am făcut un protest împotriva corupției, sărăciei, umilinței, nenorocirii la care a fost supusă țara aceasta”, a notat politicianul.

Potrivit uni studiu privind evaluarea implementării Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, realizat de către Institutul pentru Dezvoltate și Inițiative Sociale „Viitorul”, reforma justiției este una din cele mai mari restanțe ale autorităților moldovenești în raport cu angajamentele asumate în Acordul de Asociere. Aceasta deviază de la cerințele referitoare la transparență, implicare și participare a părților interesate. Studiul denotă că domeniul este afectat foarte mult de influența politicului. Domeniul fiscal unul din obiectivele care trebuie atinse pentru a realiza angajamentele asumate este reducerea numărului de facilități fiscale. La capitolul cooperării în domeniul energetic, racordarea Republicii Moldova la standardele europene decurge lent. Realizarea interconexiunilor energetice ale Republicii Moldova cu România se realizează cu multe întârzieri și tărăgănări. Etc., etc.

Președintele Igor Dodon cheamă cetățenii Republicii Moldova la „un marș al poporului în susținerea noii majorități parlamentare și a noului Guvern”. Potrivit șefului statului, acțiunea urmează să se desfășoare pașnic duminică, 16 iunie, în fața Parlamentului.  „Cu cât mai mulți vom fi, cu atât mai repede va avea loc transmiterea pașnică a puterii”, a declarat Igor Dodon. Ca răspuns la întrebările venite din partea presei, Igor Dodon a spus că „poliția este obligată să asigure ordinea publică pentru toate activitățile”.

Co-președinții Blocului ACUM, Maia Sandu și Andrei Năstase, fac apel la o prezență masivă la marșul, planificat pentru duminică, în sprijinul noii guvernări. Politicienii au îndemnat oamenii să se organizeze din timp pentru acțiunea din fața Parlamentului, deoarece, „cu siguranță, vor fi create impedimente pentru cei care vor dori să ajungă la marș”.  „Fac apel către chișinăuieni. Fac apel către locuitorii suburbiilor. Să demonstrăm demnitate, curaj, determinare. Vă îndemnăm să fiți alături de noi. Să înceapă marșul poporului”, a declarat Andrei Năstase.

Republica Moldova are un singur guvern legitim și acesta este cel care a fost aprobat pe 8 iunie de Parlamentul ales la 24 februarie,aafirmat Calman Mizsei, fostul reprezentant special al UE în Moldova. „E clar că perioada de a alege Guvernul nu a expirat, și iată două motive: primul, în Constituția Republicii Moldova se scrie că e vorba de trei luni după alegeri, nu 90 de zile. Curtea Constituțională, care este în buzunarul uzurpatorilor, a interpretat ceea ce este scris arbitrar”, a afirmat expertul.

Ministrul economiei și infrastructurii în Guvernul Sandu, Vadim Brînzan, susține că există informații precum că în ultimul timp au avut loc și în continuare se petrec extrageri substanțiale de mijloace bănești de pe conturile companiilor cu capital de stat fie în numerar, fie prin transferuri către conturi off-shore. Într-o conferință de presă, Vadim Brînzan a făcut apel către funcționarii și managerii agenților economici cu capital de stat, precum și către organele de monitorizare și combatere a crimelor economice, să dea dovadă de prudență și să se abțină de la efectuarea tranzacțiilor cu caracter dubios sau ilegal. În caz contrar, spune ministrul numit, aceștia vor răspunde conform Codului Penal.

Amănunte pe IPN!