logo

Principalul, scurt pe doi – Sinteza IPN din 12 august 2019


https://www.ipn.md/ro/principalul-scurt-pe-doi-sinteza-ipn-din-12-august-7978_1067416.html

Ambasada Turciei la Chișinău și Fundația Semiluna Roșie din Turcia au donat aproape patru tone de carne de vită centrelor de plasament și de găzduire din Chișinău și Găgăuzia, în contextul sărbătorii Kurban Bayram – Sărbătoarea Sacrificiului. Ambasadorul Turciei în Republica Moldova, Gürol Sökmensüer, a menționat că donația are ca scop asigurarea copiilor cu alimentele necesare pentru o creștere şi o dezvoltare sănătoasă. În contextul sărbătorii, Turcia ajută până la 50 de țări cu carne. „Există tradiția că omul care este mai bogat sacrifică un animal, iar carnea este donată oamenilor nevoiași”, a spus diplomatul.

Orientarea europeană a guvernării constituie cel mai valoros atu, deoarece implică acces la asistență politică, tehnică și financiară europeană, deja oferită de UE, scrie politologul Dionis Cenușa într-un articol de analiză pentru Agenția IPN. În primul rând, scrie Dionis Cenușa, progresele atinse anterior de către regimul oligarhic, în aceeași măsură ca și eșecurile, necesită asumare plenară, pentru a fi ori valorificate, ori corectate. În opinia lui, integrarea europeană rezultă în obiective atinse, chiar dacă acestea se datorează și contribuției oponenților politici. Continuitatea, coerența și complementaritatea deciziilor politice amplifică eforturile de apropiere de UE. În al doilea rând, performanța Guvernului Maiei Sandu și a majorității parlamentare va fi văzută în comparație cu randamentul înregistrat de guvernarea anterioară, comentează politologul. Nu în ultimul rând, din punct de vedere tehnic și funcțional, guvernul are sarcina de a implementa și monitoriza un plan de acțiuni extrem de ambițios pentru perioada septembrie 2019-2020, subliniază Dionis Cenușa.

Fracțiunea parlamentară a Partidului Șor vine cu un proiect de lege care prevede modificarea Constituției pentru anularea imunității parlamentare. Parlamentara a precizat că revizuirea Constituției poate fi inițiată de cel puțin o treime de deputați. Parlamentul este în drept să adopte o lege cu privire la modificarea Constituţiei după cel puțin 6 luni de la data prezentării inițiativei corespunzătoare, cu votul a două treimi din deputaţi. Întrebată dacă președintele formațiunii, Ilan Șor, care este dat în urmărire internațională, și-a pus semnătura pe această inițiativă, deputata a evitat să răspundă.

Concursurile pentru funcțiile publice anunțate de noua guvernare sunt desfășurate în conformitate cu legile votate de fosta guvernare, de aceea o parte se încheie cu rezultate sub așteptările cetățenilor. Afirmațiile aparțin deputatului fracțiunii PAS, Blocul ACUM, Sergiu Litvinenco, președinte al Comisiei parlamentare juridice, numiri și imunități. Potrivit deputatului, cei care au votat legile au făcut-o în propriul interes: „să le convină să le aplice și să iasă învingător cel pe care îl voiau”. Referitor la rezultatele concursurilor desfășurate până acum, Sergiu Litvinenco spune că „în mod normal trebuie să existe comisii de concurs create din nou”. „Conform prevederilor legale în vigoare, comisiile de concurs sunt constituite din politicieni. Eu am declarat deja că nu mai accept să mai particip în cadrul comisiilor de concurs constituite din politicieni”, a spus deputatul.

Ministra finanțelor, Natalia Gavrilița, înțelege nemulțumirea celor din sectorul HoReCa care lucrează pe alb și care nu reușesc să concureze cu cei care ascund o parte din plăți. „Dreptul de a protesta este esențial într-o democrație”, a comentat Natalia Gavrilița inițiativa reprezentanților HoReCa de a protesta pe12 august, împotriva majorării cotei TVA pentru acest sector de la 10% la 20%. „Voi face tot posibilul să creăm mai multă concurență loială și să îi aducem pe cei din economia tenebră la lumină. Noi lucrăm deja asupra unei serii de măsuri care să încurajeze lucrul pe alb – de la loterii cu bonuri fiscale, la controale intensive acolo unde au loc marile evaziuni fiscale”, a scris ministra finanțelor pe pagina sa de Facebook.

O echipă de inspectori ai Serviciului Federal de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară al Federației Ruse (Rosselihoznadzor) efectuează o vizită în Republica Moldova. Solicitată de IPN, directorul interimar al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Ela Malai, a declarat că ANSA a întocmit o listă cu circa 300 de producători care doresc să-și exporte fructele în Federația Rusă.

Reprezentanții companiilor de transport SRL „Ednateric Trans” și „Transeric Tur” au organizat luni, 12 august, o acțiune de protest în fața Guvernului. Aceștia au cerut să li se facă dreptate în dosarele penale în care sunt vizați administratorii companiilor, menționând că acestea au fost fabricate la comanda unui operator de transport concurent. Simion Țarină, șofer în cadrul companiei, a declarat că și angajații sunt revoltați de „justiția la comandă care are loc”. Potrivit lui, șefii lor au fost nevoiți să părăsească țara din cauză că sunt intimidați de concurenți, iar ca urmare nu-și pot desfășura activitatea. El spune că și colegii săi de muncă, la fel, se simt intimidați, și nu-și doresc decât o justiție corectă și să fie auziți de guvernanți.

Agenții de patrulare ai Inspectoratului Național de Patrulare sunt împuterniciți să oprească un autovehicul aflat în traficul rutier dacă constată o încălcare a legislației rutiere, manifestă un comportament agresiv în trafic, dacă este în desfășurare o operațiune specială sau este nevoie să verifice legalitatea transportării mărfurilor sau a persoanelor. „În momentul stopării unui autovehicul, agenții de patrulare sunt obligați să prezinte legitimația de serviciu și să prezinte conducătorului auto motivul pentru care a fost oprit în trafic”, a precizat juristul INP.

Companiile franceze Edenred și UP Servicii atrag atenția Guvernului, Parlamentului și Președinției asupra riscurilor pe care le comportă anularea facilităților fiscale aplicate tichetelor de masă. Potrivit unei declarații de presă a operatorilor, modificarea cadrului fiscal, după doar un an de la lansarea acestei inovații cu caracter social, va afecta în mod inevitabil sectorul economic privat din Republica Moldova. Potrivit operatorilor, vor avea de suferit 25% din angajații din sectorul privat și familiile acestora, cărora tichetele de masă le asigură un buget alimentar. La fel, peste 650 de companii care acordă tichete de masă angajaților lor. Totodată, este vorba și de 1300 de unități comerciale care au investit în dezvoltarea sistemelor informaționale pentru a consolida managementul tichetelor de masă pe tot teritoriul țării, în beneficiul clienților lor.

Într-un comunicat de presă al BNM se menționează că prestatorii de servicii de plată nebancari, la fel ca și cei bancari, vor avea acces la Sistemul automatizat de plăți interbancare (SAPI). O finalitate a deciziilor Băncii Naționale, alături de promovarea plăților fără numerar, este transparența comisioanelor aplicate de către prestatorii de servicii de plată și, implicit, optimizarea cheltuielilor din bugetul public național. Pentru comisioanele aplicate de prestatorii de servicii de plată la plățile guvernamentale a fost stabilit un plafon maxim de 0,5% per operațiune. La fel, au fost aprobate atât comisioanele aplicate participanților SAPI, cât și valorile maxime ale comisioanelor percepute de la utilizatorii serviciilor de plată.

„Să lucrăm împreună pentru ca Moldova să devină un loc în care tinerii au oportunități de dezvoltare profesională și personală și se simt împliniți”. Cu acest îndemn a venit premierul Maia Sandu în cadrul deschiderii Forumului Național de Tineret „Tinerii transformă țara”, instituit drept o platformă de dialog între Guvern și organizațiile de tineret, centrele de tineret, tinerii neasociați și instituțiile responsabile de lucrul cu tinerii. Participanții au discutat problemele curente, au propus recomandări cu privire la împuternicirea economică a tinerilor, educația de calitate, servicii de sănătate pentru tineri și respectarea drepturilor acestora.

Amănunte pe IPN!