logo

Principalul, scurt pe doi – Sinteza IPN din 11 septembrie 2019


https://www.ipn.md/ro/dupa-trei-ani-se-intruneste-comisia-moldo-rusa-pentru-7978_1068045.html

11 septembrie, o zi tristă pentru Statele Unite ale Americii și pentru întreaga lume, când se împlinesc 18 ani de la atacul terorist în care și-au pierdut viața peste trei mii de oameni, iar alți șase mii au fost răniți. Este declarația premierului Maia Sandu care, în semn de solidaritate cu poporul american, a depus flori la Ambasada SUA, în memoria victimelor atentatelor teroriste din 11 septembrie 2001.

Partidul Politic Șor și-a prezentat candidatul pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău. Este vorba despre Valerii Klimenko, președinte de onoare al formațiunii. Valerii Klimenko a mai candidat la șefia capitalei și la scrutinele locale precedente, reprezentând Mișcarea „Ravnopravie”, care a fost redenumită în octombrie 2016 în Partidul Șor. La alegerile din iunie 2011 Valerii Klimenko a acumulat 0,22% din sufragii, iar la scrutinul din 2015 – 0,09%. În calitate de lider al Mişcării social-politice „Ravnopravie”, a declarat în 2008 că se află pe teritoriul R. Moldova în deplasare pe termen lung.

Situația dezastruoasă în care se află acum Moldovagaz este în mare parte din cauza administrării frauduloase, cu acordul tacit al acționarilor, în mod special al acționarului majoritar Gazprom. Aceasta a fost agravată și de condițiile abuzive impuse de Gazprom la semnarea contractelor de livrare și tranzitare a gazelor. De asemenea, au fost luate decizii ilegale și nechibzuite de către ANRE, Guvern și Parlament, iar patrimoniul întreprinderii a fost delapidat în proporții deosebit de mari. Concluziile se regăsesc în Raportul privind activitatea SA „Moldovagaz” şi schemele de fraudare a consumatorilor pe parcursul ultimilor 20 ani, prezentat de Comunitatea pentru advocacy şi politici publice „WatchDog.MD” în cadrul unui eveniment public. Pentru a soluționa problemele legate de formarea tarifelor și de administrare a întreprinderii, „Watch Dog” recomandă stabilirea cheltuielilor nejustificate care au fost incluse abuziv în tarifele la gaz sau au condus la majorarea datoriei pentru gaz față de Gazprom. Cheltuielile nejustificate trebuie excluse din tarif, iar restul cheltuielilor ar urma să fie asumate de acționarii care au tolerat încălcările pe tot parcursul activității Moldovagaz. De asemenea, la această întreprindere trebuie făcut un audit pentru a stabili costurile justificate și pentru a determina valoarea fraudelor și valoarea reală a devierilor tarifare.

În opinia deputatului blocului ACUM Lilian Carp, declarațiile ministrului apărării al Federației Ruse, Serghei Șoigu, despre faptul că Rusia este gata să distrugă munițiile din regiunea transnistreană nu pot fi considerate un prim pas în reglementarea transnistreană. „Activismul pe care îl prezintă Federația Rusă în Transnistria, după mine, din contra, denotă că încearcă să-și consolideze pozițiile. Moldova este un fel de cap de pod pentru toată zona balcanică. În România, Bulgaria este periculos să-ți ții agenții și, în aceste condiții, Republica Moldova poate fi folosită ca un cap de pod pentru pregătirea serviciilor speciale”, a declarat Lilian Carp.

În cadrul unei întrevederi cu șeful misiunii OSCE în Moldova, Claus Neukirch, premierul Maia Sandu a precizat că identificarea unei soluții politice imediate pentru raioanele din stânga Nistrului este foarte dificilă acum, iar un prim pas ar fi eliminarea, în colaborare cu autoritățile din Ucraina, a schemelor de corupție și contrabandă care au loc în regiune.  Politica pașilor mici a fost un alt subiect abordat în cadrul întâlnirii, iar Maia Sandu a precizat că această strategie poate continua doar dacă aduce rezultate concrete, care să respecte principiile suveranității Republicii Moldova.

Consiliul Superior al Procurorilor a publicat lista cu cei șapte candidați care și-au înaintat dosarele la concursul pentru funcția de procuror general: Eduard Bulat, unul dintre adjuncții procurorului general; ex-procurorul Anatolie Istrate, avocatul lui Gheorghe Petic; ex-adjunctul procurorului general, procurorul Igor Popa; Roman Eremciuc, adjunctul procurorului-șef al Procuraturii municipiului Chișinău, șef al Oficiului Centru; Maxim Gropa, procuror în Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale; Vsevolod Ivanov, procuror în Procuratura municipiul Chișinău, Oficiul Râșcani; Ruslan Popov, procuror-șef al Secției analiză criminologică, avizare și propuneri de legiferare din cadrul Direcției politici, reforme și protecția intereselor societății a PG.

Primul transfer de plată a indemnizațiilor pentru incapacitate temporară de muncă se preconizează pentru data de 18 septembrie anul curent. Potrivit unui comunicat de presă al Casei Naționale de Asigurări Sociale (CNAS), pentru asigurarea achitării indemnizației respective, în baza datelor recepționate prin Portalul certificatelor de concediu medical, specialiștii Casei Naționale de Asigurări Sociale activează peste programul de lucru și în zilele de odihnă. Pentru a primi indemnizația pentru incapacitate temporară de muncă prin intermediul cardului salarial, beneficiarul se adresează către angajator cu o cerere.

O autostradă care ar conecta Republica Moldova cu infrastructura rutieră europeană și coridorul economic european ar putea devină reală în cel puțin zece ani. Actualmente, proiectul „Moldova vrea autostradă” (legătura cu autostrada Munchen – Viena - București – Târgu Mureș – Iași – Chișinău – Odessa) este în perioada de validare. Potrivit lui Iurie Calestru, directorul Institutului de Dezvoltare și Expertiză a Proiectelor, un studiu de impact al unui astfel de proiect, dar și un vox populi privind autostrada ar putea fi făcut chiar anul viitor, dacă se va putea obține susținerea Delegației Uniunii Europene. „Studiul de impact ne-ar ajuta să avem un document cadru care ar servi o bază solidă pentru studiile prefezabilitate, iar vox populi ne-ar ajuta să avem protocolul dorinței cetățenilor”.

Șapte din zece chișinăuieni obișnuiesc să sorteze gunoiul. Potrivit datelor Direcției generale locativ-comunală și amenajare, 24% din chișinăuieni obișnuiesc să sorteze tot gunoiul, iar 27% nu sortează deloc. 48% din locuitorii capitalei sortează parțial gunoiul – doar sticle sau unele cutii. Datele DGLCA a primăriei Chișinău arată că o persoană care nu colectează separat gunoiul, aruncând totul într-un singur coș, produce 322 de kilograme de deșeuri anual. Iar persoana care colectează deșeurile separat, produce de două ori mai puțin, 159 de kilograme.

Circumstanțele procesului penal în cazul celor 31 de autobuze denotă că la licitația pentru procurarea unităților de transport au fost depuse două oferte. Ulterior însă, în lipsa unor argumente obiective, unul dintre cei doi ofertanți a fost descalificat. Respectiv, câștigătoare a fost desemnată o companie înregistrată într-o zonă a cărui jurisdicție nu implementează standardele internaționale de transparență. Direcția generală urmărire penala a Inspectoratului General al Poliției a pornit cauza penală în temeiul bănuielii rezonabile de comitere a infracțiunii prevăzute de articolul 327 din Codul Penal. Este vorba despre „abuz de putere sau abuz de serviciu săvârșită din interes material, în scopul realizării altor interese personale sau în interesul unei terțe persoane”.

Ziua Națională a Vinului va fi organizată și anul acesta în primul weekend din luna octombrie, pe 5 și 6 octombrie. Însă startul sărbătorii va fi dat cu o săptămână mai devreme de vinăriile din țară. Acestea își vor deschide ușile pentru oaspeți începând cu 28 septembrie și până pe 13 octombrie. În premieră, pe 5 și 6 octombrie, Orașul Vinului se va extinde dincolo de Piața Marii Adunări Naționale, cuprinzând scuarul Catedralei mitropolitane „Nașterea Domnului”, care va găzdui Școala Vinului și Curtea Țărănească.

Amănunte pe IPN!