logo

Principalul, scurt pe doi – Sinteza IPN din 11 februarie 2019


https://www.ipn.md/ro/principalul-scurt-pe-doi-sinteza-ipn-din-11-februarie-2019-7978_1046970.html

Alegeri pe înțelesul tuturor de la IPN: drepturile și obligațiile candidaților. Toți concurenții electorali participă, pe bază de egalitate, la campania electorală. Beneficiază de drepturi egale în folosirea mijloacelor de informare în masă finanțate de la buget. Pe durata campaniei electorale, candidații au dreptul să fie degrevați de atribuțiile de la locul de muncă permanent, fără menținerea salariului. Pe durata perioadei electorale, candidaţii nu pot fi concediaţi ori transferaţi la o altă muncă sau funcție fără acordul lor. La fel, nu pot fi trași la răspundere penală, arestaţi, reţinuţi sau supuşi unor sancțiuni administrative fără consimțământul organului electoral care i-a înregistrat, cu excepţia cazurilor de infracţiuni flagrante.

Candidaţii nu pot folosi bunurile publice în campania electorală, iar autoritățile și instituțiile publice nu pot acorda concurenților electorali bunuri publice sau alte favoruri decât pe bază de contract, în condiții egale pentru toți concurenții electorali. Candidații nu pot utiliza în scop de publicitate electorală imagini ce reprezintă instituţii de stat sau autorităţi publice, atât din ţară cât şi de peste hotare, ori organizaţii internaţionale. Este interzisă combinarea de culori şi/sau sunete care invocă simboluri naţionale ale Republicii Moldova ori ale altui stat. La fel, nu este permisă utilizarea materialelor în care apar personalităţi istorice ale Republicii Moldova sau de peste hotare, simbolistica unor state străine sau organizaţii internaţionale sau imaginea unor persoane oficiale străine.

În opinia politologului Dionis Cenușa, expusă într-un articol de analiză pentru Agenția IPN, rezultatele alegerilor parlamentare din 2019 ar putea avea un rol decisiv în revizuirile ulterioare ale gradului permis de implicare a diasporei în viața politică a țării. În mare parte, scrie Dionis Cenușa, stabilirea raportului de forță în parlament ar putea fi influențat de diaspora din Europa. Un stimulent adițional pentru mobilizarea votului diasporei în scrutinul din 2019 poate fi sensibilizarea diasporei privind riscurile geopolitice, subliniază Dionis Cenușa. Atât denaturarea integrării europene, cât și reorientarea țării spre est, drept scenarii foarte probabile, vor genera perdanți, printre care se vor numără și migranții. De aceea, diaspora trebuie să folosească filosofia electorală și platformele din 2016 pentru a vota în străinătate și a inspira votanții de acasă, concluzionează politologul.

Analistul Vitalii Andrievschii susține că este uimit de creșterea Partidului „Șor” care, în opinia lui, crește pe loc gol pentru că promisiunile făcute de această formațiune nu sunt reale. Totuși, există o categorie de oameni care crede în ideea magazinelor sociale și își dorește să creadă într-o minune. „PSRM aproape că stagnează sau aproape scade pentru că nu și-a schimbat formatul, lucru pe care l-au făcut unii în februarie, comparativ cu decembrie”, spune jurnalistul Constantin Olteanu. Despre blocul ACUM DA PAS Constantin Olteanu spune că acesta, probabil, nu are creșterea pe care și-ar fi dorit-o și acest lucru s-ar datora faptului că până acum blocul era singura voce mai auzită împotriva g uvernării, iar acum au apărut în mediul politic și alte voci care au diferite puncte de vedere.

Cei doi cetățeni moldoveni ținuți ostatici, din 2015, în Afganistan, au fost eliberați. Aceștia se află actualmente la spital la Moscova, iar la sfârșitul săptămânii vor fi aduși în Republica Moldova. Anunțul a fost făcut luni, 11 februarie, de către președintele Igor Dodon, care a declarat că acest lucru s-a reușit datorită implicării conducerii Federației Ruse, ca urmare a adresării sale.

„Autoritățile Republicii Moldova urmează să analizeze toată această situație și să dea calificative legale modului în care Igor Dodon s-a folosit de pârghii cinice pentru a-i răpi din nou din drumul lor spre Moldova. Această acțiune este un act penal criminal”, a reacționat Andrian Candu într-un mesaj video postat pe Facebook.

Cele 31 de autobuze pentru municipiul Chișinău vor fi achiziționate de la uzina „ISUZU”. Autobuze care vor fi livrate de producătorul din Turcia sunt de model „ISUZU Cityport”, standard Euro 6. Acestea au 12 metri lungime și trei uși, podea joasă, rampe de acces și spațiu pentru fotoliu rulant, fiind accesibile persoanelor cu cerințe speciale, vârstnicilor și părinților cu copii în căruțuri. De asemenea, unitățile dispun de instalații cu aer condiționat, echipament de informare audio și video.

Guvernul a aprobat instituirea Consiliului pentru drepturile omului. Secretariatul permanent al Consiliului va coordona activitatea autorităților publice de elaborare a rapoartelor cu privire la implementarea tratatelor internaţionale din domeniul drepturilor omului la care Republica Moldova este parte, precum și procesul de implementare la nivel naţional a recomandărilor formulate de mecanismele internaționale de protecție a drepturilor omului.

Guvernul a aprobat planul manifestărilor consacrate Zilei comemorării celor căzuți în războiul de la Nistru marcată anual la data de 2 martie. Programul va începe cu Marșul Memoriei, depuneri de flori și miting de comemorare la Complexul memorial „Eternitate”.  Totodată, în instituțiile de învățământ din țară și în unitățile militare vor fi organizate întâlniri cu veteranii războiului. Eroii căzuți pe câmpul de luptă vor fi comemorați prin organizarea expozițiilor, difuzarea emisiunilor tematice la TV și radio, precum și desfășurarea competițiilor sportive. Se prevede instalarea în mai multe localități a plăcilor  comemorative, precum și redenumirea unor străzi în memoria eroilor căzuți.

Guvernul a aprobat trei regulamente sanitare care se referă la apele minerale. Potrivit autorităților, aprobarea acestor trei regulamente va contribui la o mai bună informare a consumatorului privind compoziția apei minerale naturale. Iar armonizarea cu legislația UE se va reflecta benefic asupra promovării exportului şi facilitarea comerţului pe piețele europene și pe alte piețe.

Postul local de radio (Soroca) Radio Patrin FM a fost lansat oficial. Într-o conferință de presă la IPN, fondatoarea Radio Patrin, Victorina Luca, a spus că postul de radio va „informa comunitatea romă despre drepturile, obligațiile romilor și despre dezvoltarea societății, pentru a fi o societate inclusivă”.

Amănunte pe IPN!