logo

Principalul, scurt pe doi – Sinteza IPN din 10 mai 2019


https://www.ipn.md/ro/principalul-scurt-pe-doi-sinteza-ipn-din-10-mai-2019-7978_1048617.html

Reprezentanții Blocului ACUM au făcut publică o declarație. „Invităm cetățenii Republicii Moldova să consemneze data de 9 mai într-un eveniment comun de reculegere, compasiune și toleranță. Este un moment simbolic în care putem reafirma atașamentul nostru față de democrație, statul de drept, față de libertățile individuale și prosperitate, valori pe care Blocul ACUM Platforma DA și PAS și le asumă, odată cu lupta pentru viitorul european al Republicii Moldova”, a citat din declarație Octavian Țîcu, deputat al fracțiunii parlamentare ACUM Platforma DA.

Prim-ministrul a comemorat eroii căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial, în cadrul unei ceremonii solemne desfășurate la Complexul Memorial „Eternitate”. La eveniment a participat președintele țării Igor Dodon, deputați în Parlament, membri ai cabinetului de miniștri, reprezentanți ai misiunilor diplomatice acreditate la Chișinău, veterani, locuitori și oaspeți ai capitalei.

Ambasadorul Poloniei Bartlomiej Zdaniuk a acordat un interviu agenției IPN, în care, referindu-se la procesul de tărăgănare/stagnare a formării puterii în urma alegerilor parlamentare, a spus: „Fiecare țară are problemele proprii și trebuie să răspundă la ele în mod responsabil. De aceea, noi nici nu venim cu unele soluții pentru situația din țara dumneavoastră pentru că, în primul rând, considerăm că sunteți un stat independent. Pentru noi independența este un lucru sfânt. De ce să venim noi în alte țări și să le spunem că să facă așa sau invers? Sunteți liberi, dar sunteți și responsabili. Voi o să purtați întreaga responsabilitate pentru ceea ce se întâmplă”.

Șansa cetățenilor Republicii Moldova către prosperitate, stabilitate, către un viitor sigur este dacă Republica Moldova nu doar va rămâne orientată cu fața către vest, dar și dacă își va asuma cu energie sporită parcursul său european. Declarația a fost făcută de ambasadorul României la Chișinău Daniel Ioniță, în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la postul de televiziune TVR Moldova. „Nu se pune problema unei apartenențe istorice, culturale, geografice a Republicii Moldova. Nu despre asta este vorba. Vorbim despre o racordare ireversibilă a Moldovei la un sistem de principii și valori care, consider eu, trebuie să caracterizeze pe deplin acest areal”, a declarat oficialul român. Referitor la faptul că în Republica Moldova nu s-a creat încă o majoritate parlamentară după scrutinul parlamentar, Daniel Ioniță spune că Republica Moldova nu-și poate permite luxul unei instabilități politice prelungite pentru o perioadă foarte mare de timp.

Casa Națională de Asigurări Sociale a semnat un protocol de colaborare cu Patronatul ACLI și Parteneriatul pentru Asistența Teritorială și Activitate de Consultanță privind legislația internațională pentru informarea cetățenilor moldoveni care au activat în Republica Moldova și Italia asupra dreptului la pensie și altor prestații de asigurări sociale, precum și asupra modalității obținerii acesteia. Persoana care dorește să obțină o pensie italiană trebuie să aibă pașaport moldovenesc și codul fiscal italian (Codice Fiscale) precum și să deschidă un cont bancar (în euro) la una dintre băncile din Moldova. În prezent în Republica Italiană legal, cu permis de ședere, sunt oficial înregistrați 140 de mii de cetățeni ai Republicii Moldova.

Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, a declarat referitor la impactul europarlamentarelor asupra Republicii Moldova că țara este membru de drept în Parteneriatul Estic și, din ceea ce cunoaște, Moldova este interesată să aibă relații de colaborare foarte bune cu Uniunea Europeană, iar Parlamentul European este o instituție fundamentală, care asigură, alături de celelalte instituții ale UE, coerența actelor și coerența faptelor. Daniel Ioniță a mai spus că PE va fi format din familii politice  care au o largă reprezentare la nivel european, acestea având legături directe și cu partide din Moldova. Totodată, stabilesc politici care vor afecta nemijlocit viața cetățenilor din Moldova.

În comparație cu alegerile anterioare pentru Parlamentul European, când în străinătate au fost organizate 190 de secții, pentru acest scrutin este organizat un număr record de secții – 441. Adresele secțiilor de votare din străinătate pot fi accesate pe o hartă interactivă. Din numărul total de secții, 36 sunt deschise în Republica Moldova. Votarea începe la ora 07.00 (ora locală) și se desfășoară până la ora 21.00 (ora locală).

Irina Vlah a fost înregistrată vineri, 10 mai, în calitate de candidat independent  la funcția de bașcan al UTA Găgăuzia, de către Comisia electorală centrală de la Comrat, și poate începe agitația electorală. Până astăzi, au depus cereri de înregistrare încă trei pretendenți, pentru care au fost eliberate liste de subscripție, dar care încă nu au prezentat semnăturile necesare.

Codul deontologic al jurnalistului din Republica Moldova a fost completat și va fi publicat în redacție nouă. Completările operate concretizează situațiile pe care ar trebui să le ocolească jurnalistul pentru a evita conflictele de interese. Sunt incluse prevederi cu referire la subiecte jurnalistice în care protagoniști sunt persoane vulnerabile la discriminare. Alte prevederi vizează fenomenele fake news, dezinformarea, manipularea etc. „Sper că prevederile îmbunătățite vor fi un prilej de a uni jurnaliștii în jurul normelor deontologice, la modul practic vor fi de ajutor jurnaliștilor și le va face munca mai ușoară și calitativă”, a spus președinta Consiliului de Presă. Viorica Zaharia.

Amănunte pe IPN!