logo

Principalul, scurt pe doi – Sinteza IPN din 09 ianuarie 2019


https://www.ipn.md/ro/principalul-scurt-pe-doi-sinteza-ipn-din-09-ianuarie-2019-7978_1046320.html

Candidații la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova, 51 la număr, pentru circumscripția națională, din partea Partidului Șor, au fost înregistrați la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019. Secretarul CEC, Veaceslav Agrigoroae, a spus că partidul a înlăturat lacunele depistate la ședința din 3 ianuarie, care au dus la neînregistrarea partidului din prima încercare.

Analistul occidental Vladimir Socor consideră că evenimentul decisiv al anului 2019 îl reprezintă alegerile parlamentare din februarie.  „Miza nu este nici întoarcerea Moldovei într-un spațiu eurasiatic, nu este nici integrarea europeană, miza este aducerea situației din Moldova la mai multă sau mai puțină normalitate. Situația din Republica Moldova nu este una normală, este una morbidă”, a declarat analistul într-un interviu pentru Radio Europa Liberă.

„Republica Moldova este profund bolnavă, în nicio țară din Europa nu avem o asemenea situație în care statul a fost uzurpat de o grupare de interese condusă de o singură persoană, în care a fost desființată domnia legii, în care nu există piață liberă, este controlată de interese particulare și mass-media, și justiția sunt, practic, controlate. O situație a unui stat profund bolnav, un stat care după criteriile normale internaționale este, de fapt, un stat în pragul falimentării. Nu mă refer la falimentarea tehnică sau financiară, mă refer la falimentarea politică și morală”, a notat analistul.

Vladimir Socor a mai spus că toți aliații lui Vlad Plahotniuc au fost, pur și simplu, lichidați. „Întâi cu partenerul de operațiuni financiare al dlui Plahotniuc: Veaceslav Platon – lichidat; aliatul Vlad Filat, PLDM, al dlui Plahotniuc – aliat lichidat; Mihai Ghimpu, Partidul Liberal, Ghimpu și Chirtoacă – aliat lichidat. Lista nu-i completă, lista poate fi prelungită. Domnul Plahotniuc și-a sugrumat toți aliații, i-a stors ca pe niște lămâi și i-a aruncat deoparte ca pe niște lămâi stricate și stoarse. A fost soarta tuturor, iar alți aliați ai dlui Plahotniuc rămân aliați de frică, deoarece sunt și ei vulnerabili, Ilan Șor e un exemplu”, consideră analistul.

Declarațiile de avere prezentate autorităților statului ar trebui să conțină, pe lângă venituri și cheltuieli, și sumele cu care acești cetățeni contribuie la bugetul statului. Victor Ciobanu a făcut declarația în contextul în care pe site-ul Comisiei Electorale Centrale au apărut declarațiile de avere ale candidații la funcția de deputat pe listele de partid. „Nu sunt contra ca oamenii să fie bogați, dar vreau să văd cât contribuie la bugetul de stat, la economia țării. Pentru că observăm un lucru foarte important: în momentul în care cea mai influentă persoană în stat își ține toate averile în of-shore-uri, respectiv, nu plătește nimic în calitate de impozite pe aceste bunuri, averi, eu nu am niciun argument ca să-l suspectez că el vrea un bine în economia țării”, spune analistul.

Peste 20 de mii de cetățeni din diasporă s-au înregistrat prealabil pentru alegerile parlamentare din 24 februarie. Cifra este cu mult mai mare față de alegerile prezidențiale din noiembrie 2016, când s-au înregistrat peste 3500 de moldoveni stabiliți peste hotare.

Potrivit datelor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, în anul 2018 a crescut atât numărul animalelor diagnosticate cu rabie – de la 49 până la 91, cât și numărul de teritorii administrative afectate – de la 25 până la 29. În cazul în care este agresată de orice animal, persoana trebuie să spele rana cât mai curând posibil cu săpun sub apă curgătoare, să o prelucreze cu tinctură de iod și să solicite asistența medicală. Asistenta antirabică, inclusiv vaccinarea curativ-profilactică contra rabiei se acordă gratuit fiecărei persoane la necesitate.

Pentru a micșora numărul mare de cazuri de rabie la animale, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, cât și Societatea Vânătorilor și Pescarilor ar trebui să încurajeze vânatul nelimitat al vulpilor. Totodată, Agenţia Naţională pentru Siguranța Alimentelor trebuie să asigure imunizarea contra rabiei a animalelor de companie, iar autoritățile publice locale să întreprindă măsuri de vaccinare a animalelor fără stăpân.

Amănunte pe IPN!