logo

Principalul, scurt pe doi – SINTEZA IPN 3 septembrie 2018


https://www.ipn.md/ro/principalul-scurt-pe-doi-sinteza-ipn-3-septembrie-2018-7978_1043896.html

Vacanța de vară a elevilor a luat sfârșit doar ieri, când mii de profesori, elevi și părinți au participat la careul solemn dedicat începerii noului an școlar, iar „Primul sunet a răsunat în școlile din țară”.

La liceului „Gheorghe Asachi”  – cea mai veche instituție de învățământ din spațiul dintre Prut și Nistru, pe lângă realizarea curriculei obligatorii, anul acesta vor fi marcați 155 de ani de la fondarea Gimnaziului public de fete, devenit apoi Liceul de fete „Regina Maria”, Școala nr. 1 și, în prezent, Liceul Teoretic „Gh. Asachi.

Prima oră de dirigenție în noul an școlar cu genericul „Limba, istoria și pământul sunt cei trei piloni care țin o națiune” a fost consacrată marelui scriitor Ion Druță la cei 90 de ani împliniți.

Anul acesta, numărul elevilor în clasele I-XII-a este de aproximativ 334 de mii, dintre care circa 36 de mii de copii merg în clasa întâi.

Și ministra Monica Babuc, și premierul Pavel Filip, nemaivorbind de demnitari de rang mai mic, nu au ratat ocazia de a menționa că educația este un domeniu prioritar, în care se investește, dar trebuie să se investească și mai mult.

Mult mai mult decât aspectul investițiilor în educație este abordat și de autorul Veaceslav Crăciun în analiza  „Ce înseamnă Limba noastră în Gagauz-Yeri: himere și realități”. Conform unui sondaj, circa 77,9 la sută din părinții din regiune ar vrea ca odraslele lor să cunoască limba română. Nu de dragul unei „datorii” abstracte, ci pentru a-și spori competitivitatea și șansele de împlinire profesională. Dar „îmbunătățirea instruirii în școală” și „sporirea numărului de ore de predare a limbii de stat în școli”, pe care le cer localnicii, presupun majorarea alocațiilor de rigoare. Pe când politica autorităților centrale, ironizează autorul, amintește de bine cunoscutul dialog al premierului rus cu pensionarii din Crimeea: „bani nu-s, dar voi țineți-vă”.

Pe fundalul forfotei școlărești a fost mai puțin vizibilă (doar pentru public), aniversarea a 27-ea a Armatei Naționale. Nu și pentru oficialități. Atât președintele Igor Dodon, cât și premierul Pavel Filip au adresat militarilor mesaje de felicitare.

În comunicatul președinției se relevă că „toate eforturile trebuie să fie orientate spre obiectivele de securitate a țării, spre creșterea nivelului de apărare și spre promovarea unui salt calitativ în direcția profesionalizării Armatei și eficientizării activității acesteia”.

La rândul său, premierul Pavel Filip își dorește, între altele, ca „Armata Națională să devină una de tip european, profesionistă, mai bine organizată și mai disciplinată, să-și sporească capacitățile de participare la eforturile internaționale de menținere a păcii, să pună în aplicare pe larg instrumentele de control civil și democratic asupra sectorului de securitate națională”.

În contextul acestor urări mobilizatoare, a fost anunțată întrevederea pe 6 septembrie, la Condrița, a președintelui țării cu liderul autoproclamat de la Tiraspol, unde se acceptă staționarea ilegală a trupelor unui stat străin, sponsorul regimului separatist din regiune.

Și sărbătorile naționale de la sfârșit de august au lăsat un gust amar. 14 organizații ale societății civile au semnat ieri o declarație prin care își exprimă profunda dezamăgire în legătură cu modul în care autoritățile din Republica Moldova și-au exercitat atribuțiile față de întrunirile publice de la Chișinău din 26-27 august și din 1 septembrie.

Organizațiile solicită autorităților publice competente, în special Primăriei municipiului Chișinău, Ministerului Afacerilor Interne și Procuraturii Generale, investigarea minuțioasă a tuturor plângerilor depuse în legătură cu respectivele evenimente, dar și publicarea în termeni restrânși a rezultatelor analizei și investigațiilor.

Între altele, organizațiile sunt nemulțumite și de faptul în care poliția a dispersat protestatarii de la monumentul lui Ștefan cel Mare în dimineața zilei de 27 august. Ei califică drept ilegală și dispersarea și ridicarea bunurilor grupului civic de protestatari de la OccupyGuguță din dimineața aceleiași zile.

ONG-urile califică drept excesive acțiunile poliției și administrației Guvernului din 1 septembrie împotriva participanților la Marșul Centenar, dar și acțiunile disproporționate și provocatoare ale poliției, care a sechestrat autobuzele și a intervenit în forță, deconectarea luminii în locul desfășurării manifestațiilor și intimidarea participanților prin prezența masivă și înarmată a poliției și trupelor speciale de intervenție.

Și Alianța pentru Centenar, reprezentată de mai multe organizații unioniste, a depus la Ministerul Afacerilor Interne mai multe plângeri împotriva acțiunilor poliției în ziua de sâmbătă, 1 septembrie.

Vestea bună a zilei este că Marele Maestru Internațional Ion Dosca a învins în programul clasic al Campionatului Mondial la jocul de dame veteran, obținând medalia de aur si titlul de Campion Mondial, deja a patra oară! Elena Tkacenko, soția și antrenorul lui Ion Dosca, a învins în competiția similara printre doamne, devenind dublu Campioană Mondială femei.

Deja de activități curente, rutinare, ține știrea că Regulamentul cu privire la modul de evidență, evaluare și vânzare a bunurilor confiscate, fără stăpân, sechestrate, ușor alterabile sau cu termen de păstrare limitat, a corpurilor delicte, a bunurilor trecute în proprietatea statului cu drept de succesiune și a comorilor (din 11 septembrie 2001) urmează a fi modificat, potrivit unui proiect de decizie a Guvernului prezentat de Ministerul Finanțelor.

În special, bunurile în cauză nu vor mai fi transmise cu titlu gratuit autorităților publice locale, cum se întâmplă în prezent.

Toate acestea, în condițiile menținerii codului galben de caniculă, cu valori de 33 și 34 grade Celsius în termometru, până pe 5 septembrie... Amănunte, pe IPN!.