Principalele evenimente ale anului energetic 2008 în opinia Guvernului şi aşteptările pentru 2009
https://www.ipn.md/ro/principalele-evenimente-ale-anului-energetic-2008-in-opinia-guvernului-si-astept-7966_973352.html
R. Moldova contează să obţină în 2009 statutul de membru cu drepturi depline la Tratatul Comunităţii Energetice a Europei de Sud-Est. Negocierile de aderare au început la 26 noiembrie 2008. Actualmente, ţara este observator în acest aranjament, a declarat viceministrul economiei şi comerţului, Tudor Copaci, întrebat despre succesele anului energetic 2008 şi aşteptările pentru 2009.
„În vederea integrării cu piaţa energetică regională, operatorul sistemului naţional de transport al energiei electrice, ÎS Moldelectrica, a depus cererea de aderare la Uniunea pentru Coordonarea Transportului Energiei Electrice (UCTE), cea ce presupune trecerea sistemului electro-energetic al ţării la standardele de funcţionare sincronizate cu UCTE. Ca urmare a negocierilor purtate cu reprezentanţii TERNA (operatorul de sistem din Italia) şi Transelectrica (operatorul de sistem din România), s-a decis construcţia liniei electrice aeriene de 400 kV Bălţi – Suceava, prin crearea unui consorţiu, în care va fi inclusă şi întreprinderea de stat Moldelectrica”, a spus Tudor Copaci, citat de Info- Prim Neo.
Potrivit viceministrului, Moldova amplifică relaţiile de colaborare cu sistemele energetice ale României şi Ucrainei, CSI şi cele ale ţărilor membre ale Cartei Energetice. Rezultatele înregistrate în dialogul cu UE îi permit ţării să beneficieze de instrumentele europene de finanţare a sectorului. Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, Banca Europeană de Investiţii şi alte instituţii bancare europene şi-au anunţat deja disponibilitatea de a susţine un şir de proiecte energetice în R. Moldova.
În 2008, au început lucrările de construcţie a liniei electrice aeriene de 110 kV Fălciu (România) – Goteşti (R. Moldova), acestea urmând să fie finalizate în 2010. Până în prezent, au fost construiţi 9,2 din cei 25 km, s-au valorificat 6,2 mln lei. Finanţarea se efectuează din mijloacele ÎS Moldelectrica.
Viceministrul economiei şi comerţului a apreciat drept un început de bun augur procesul de anulare a datoriilor RED-urilor faţă de CET-uri, a CET-urilor faţă de SA Moldovagaz şi a SA Moldovagaz faţă de Ministerul Finanţelor. E vorba de o datorie totală de 521 mln lei. Aceasta s-a format de-a lungul anilor şi este o povară pentru sectorul energetic, spune Copaci.
Oficialul a apreciat drept oportune şi modificările promovate în Legea insolvabilităţii, prin care termenul de 5 ani prevăzut pentru realizarea procedurii-plan (planului de restructurare) de către SA Termocom, care se află în gestiunea Consiliului Creditorilor, a fost prelungit cu încă 3 ani. Aceasta, pentru că Termocom nu a reuşit să asigure achitările faţă de furnizorul de gaze şi faţă de creditori. Tudor Copaci, care coordonează problemele sectorului energetic, spune, că e necesar să se aprobe o politică tarifară adecvată. Lipsa acesteia se soldează cu
acumularea de noi datorii.
În 2008, a fost elaborat şi proiectul Legii cu privire la eficienţa energetică, ţinându-se cont de normele europene în domeniu, care va substitui Legea privind conservarea energiei. Proiectul a fost înaintat Guvernului spre aprobare, spune viceministrul.
În opinia lui Tudor Copaci, anul 2008 a fost bogat în evenimente şi pentru sectorul de gazificare. În afară de construcţia a circa 300 km de gazoducte locale de presiune înaltă, la prima etapă de implementare se află gazoductul magistral Bălţi –Ungheni. Finalizarea lucrărilor la acesta va permite inelarea reţelelor de aprovizionare cu gaze naturale din zonele de centru şi vest ale R. Moldova. În 2008, reţelele de aprovizionare cu gaze naturale au fost extinse spre 48 localităţi, suplimentar la cele 863 gazificate până în 2008.
Obiectivele sectorului pentru anul 2009 sunt diversificarea surselor de aprovizionare cu energie electrică, pe baza majorării capacităţilor locale de cogenerare. În acest context se înscrie şi semnarea, în luna decembrie 2008, a acordului cu compania cehă United Energy Moldova de edificare a unei centrale electrice de 350 MW la Ungheni şi semnarea de către întreprinderea Energocom a acordului de aprovizionare a R. Moldova cu energie electrică, în principal, de la Centrala Electrică Moldovenească de la Cuciurgan. De asemenea, se urmăreşte sporirea eficienţei energetice, atragerea investiţiilor în sector şi racordarea în continuare a acestuia la standardele europene.