logo

Principala piaţă de desfacere a strugurilor de masă continuă a fi cea internă


https://www.ipn.md/ro/principala-piata-de-desfacere-a-strugurilor-de-masa-continua-a-fi-cea-interna-7966_979062.html

Pe piaţa internă se comercializează circa 78% din producţia recoltată de struguri de masă, notează Info-Prim Neo cu referire la proiectului Viziunii strategice de dezvoltare a sectorului respectiv pe anii 2010 – 2020, propus pentru dezbateri publice de către Asociaţia Producătorilor şi Exportatorilor de Strugurilor de Masă (APESM). Igor Vatamaniuc, director executiv APESM, care a prezentat documentul, a precizat că mai bine de 20% din strugurii de masă sunt comercializaţi pentru vinificaţie din cauza calităţii neacceptabile pentru comerţul în stare proaspătă. Canalele cele mai răspîndite de comercializare a strugurilor proaspeţi pe piaţa locală sunt reţele angro (circa 76 % din vânzări) şi cu amănuntul pe pieţeţe agricole (circa 22%). Vânzărilor directe în câmp şi în locuri neamenajate le revin 1, 7% În ce priveşte păstrarea strugurilor şi comercializarea lor într-o perioadă, când preţul este mai bun, Vatamaniuc a spus că în R. Moldova capacităţile frigorifice se estimează la circa 25 – 30 mii tone. Însă aceste capacităţi nu sunt utilizate pe deplin, deoarece proprietarii acestora, nefiind specializaţi în producerea strugurilor de masă, le utilizează şi în alte scopuri. Majoritatea strugurilor sunt puşi la păstrare de companiile intermediare. Doar foarte puţine din aceste companii, dar şi companiile producătoare, nu posedă certificatul de siguranţă alimentară GlobalGAP, care ar constitui un argument pentru a obţine un preţ mai bun de la cumpărătorul local, dar şi pe pieţele de export. Vatamaniuc a relevat că exportul strugurilor de masă, pe parcursul ultimilor 3 ani, a crescut de 2,5 ori, de la 8 mii tone în 2006 la 20 mii tone în 2008. Doar în 8% de cazuri au fost exporturi directe, în rest exporturile au fost efectuate de companii intermediare. Principalele ţări de export : Federaţia Rusă (56%); Belarusi – 27%, Ucraina şi România câte 8,5%. Producţia globală de struguri în medie în Moldova constituie 90 mii tone anual, inclusiv 65 mii tone producţie marfă, iar productivitatea medie a plantaţiilor este de 4,5 t/ha. Pentru segmentul de producere comercială cu potenţial de export nivelul de productivitate este de 6,6 t/ha. Irigarea viilor cu soiuri de masă care ar permite obţinerea unei productivitîţi mai înalte se află la o etapă incipientă, în prezent fiind irigate doar 3,5% din suprafeţele cultivate.