logo

Prin vizita lui Herman Van Rompuy în Moldova, UE a transmis un mesaj Rusiei, opinii


https://www.ipn.md/ro/prin-vizita-lui-herman-van-rompuy-in-moldova-ue-a-transmis-un-mesaj-rusiei-opini-7967_1012682.html

Uniunea Europeană a transmis Rusiei mesajul că Moldova nu este lăsată singură în faţa presiunilor externe. Acest mesaj a fost transmis prin vizita preşedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy, la Chişinău, marţi, 13 mai. De această părere sunt directorul executiv al Institutului de Politici Publice (IPP), Arcadie Barbăroşie, şi expertul pe politică externă, Lina Grâu. Directorul executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă, Victor Chirilă, crede că vizita oficialului european este o încercare de a motiva autorităţile moldoveneşti să fie atente la paşii greşiţi care pot fi făcuţi în această perioadă.

Arcadie Barbăroeşi, a remarcat pentru IPN că vizita lui Rompuy la Chişinău are drept scop principal de a demonstra că Moldova este susţinută în parcursul său european. „Este un act de demonstrare a solidarităţii cu societatea moldovenească în special ţinând cont de evenimentele din Ucraina, de agresiunea militară a Rusiei în Ucraina. Riscurile acestea planează şi asupra Moldovei, este un semnal adresat Federaţiei Ruse că Republica Moldova nu va fi lăsată la nevoie”, a subliniat directorul executiv IPP.

Potrivit Linei Grâu, anunţul lui Herman Van Rompuy că Acordul de Asociere dintre Moldova şi UE va fi semnat la 27 iunie se cunoştea deja, dar faptul că invitaţia de a semna Acordul a fost transmisă printr-o vizită oficială la Chişinău înseamnă că ţara a devenit importantă pentru UE, că este în atenţia europenilor şi că areusţinerea lor. „Dacă la un moment dat se spunea despre existenţa unor ţări rezervate în ceea ce ţine de asocierea cu Moldova, acum putem spune că suntem susţinuţi în unanimitate”, a remarcat expertul.

De asemenea, Lina Grâu consideră că a doua semnificaţie a vizitei este un mesaj transmis Rusiei că Occidentul va insista ca Republica Moldova să se ţină de parcursul european şi nu va fi lăsată la cheremul ruşilor.

Directorul executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă, Victor Chirilă, consideră că prin vizite importante ale oficialilor europeni se încearcă impulsionarea parcursului ţării spre integrarea europeană, dar şi evitarea paşilor greşiţi care pot fi făcuţi de autorităţile de la Chişinău într-o perioadă importantă pentru acest parcurs.