Gestionarea eficientă a crizei refugiaților a fost provocarea de bază care stat în fața Ministerului Afacerilor Interne în anul 2022. Într-un material video de totalizare, MAI anunță că prin Republica Moldova au trecut peste 600 000 de cetățeni fugiți din calea războiului, dintre care 86 000 de refugiați au rămas în țară, jumătate dintre ei fiind copii, transmite IPN.
Tot în anul 2022, a fost modernizată infrastructura, iar sediile MAI au fost dotate cu echipamente de ultimă generație în vederea îmbunătățirii condițiilor de muncă ale angajaților. Este vorba despre sediile a cinci inspectorate de poliție, trei sectoare ale poliției de frontieră și două subdiviziuni de salvatori și pompieri.
Au fost întreprinse acțiuni în vederea sprijinirii cooperărării în domeniul securității interne și gestionării frontierelor. În acest sens a fost creat HUB-ul de Securitate al UE la Chișinău, un mecanism operațional care găzduiește întâlniri periodice între statele membre UE, agențiile europene și autoritățile din Republica Moldova.
Cât privește documentele strategice semnate, MAI anunță că în 2022 a fost aprobată Strategia de dezvoltare a domeniului afacerilor interne pentru următorii 9 ani, dar și un acord de colaborare cu UE privind activitățile desfășurate de Agenția Frontex în vederea gestionării eficiente a crizei refugiaților. Tot în 2022, Republica Moldova a aderat la mecanismul de protecție civilă al UE, ceea ce va face ca intervențiile să devină mai eficiente.
A fost extins sistemul de supraveghere video a circulației rutiere, a fost redus timpul de reacție la apelurile 112 cu 3 minute, a fost redus timpul de așteptare în vamă de la 6 zile la 12 ore a camioanelor care asigură lanțul logistic, iar permisele moldovenești au fost recunoscute în Italia, Lituania și Turcia.
Colaboratorii MAI au primit sporuri salariale pentru munca prestată în condiții cu risc sporit de sănătate, suma totală alocată se cifrează la 313 milioane de lei.