Prin comportamentul de bufonadă al vicepremierului rus, Dmitri Rogozin, Federația Rusă testează limitele la care este gata să meargă partenerul de dialog, Republica Moldova, într-o anumită problemă. Declarații în acest sens au fost făcute în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune Publika TV, transmite IPN.
Comentatorul politic Victor Doraș consideră că reacția lui Dmitri Rogozin este una personală. „Nu cred că versurile pe care le-a scris sunt poziția Federației Ruse. Este o formă de testare. Noi vedem că se încheagă din nou o anumită problemă în jurul conflictului transnistrean fiindcă Guvernul Republicii Moldova încearcă să ia o altă atitudine față de formatul de pacificare care există”, a menționat Victor Doraș.
Expertul Veaceslav Ioniță susține că Dmitri Rogozin se reprezintă pe el din simplul motiv că Federația Rusă i-a permis acest lucru. În opinia lui, Republica Moldova, dacă într-adevăr pretinde că este un stat european, trebuie să aibă și o atitudine europeană – nu trebuie să fie ca Rogozin și să-i răspundă în stilul lui. „O țară europeană este acea țară care are reguli, proceduri și care se apără prin lege”, a spus Veaceslav Ioniță. Potrivit lui, Republica Moldova trebuie să aibă niște mecanisme clare de protecție.
Analistul media Cristian Tabără a menționat în cadrul aceleiași emisiuni că există o decizie a Consiliului European de impunere a sancțiunilor unei liste întregi de personalități politice, de afaceri și companii din Federația Rusă ca urmare a anexării Crimeii de Rusia. Pe lista respectivă se află și numele Dmitri Rogozin. Potrivit lui, Rogozin știa aceasta foarte bine și cu toate acestea a încercat să ajungă la Chișinău folosind un zbor de linie, cu pasageri la bord. „Și dacă cineva a dat dovadă de răspundere socială scăzută, cred că acela a fost domnul Rogozin pentru că știa foarte bine la ce îi expune pe pasageri. Știa foarte bine că întreaga aeronavă va avea de suferit de pe urma prezenței sale iresponsabile, sfidătoare sau abuzive”, a spus Cristian Tabără.
Analistul politic Roman Mihăieș consideră că, în situația creată, președintele Republicii Moldova Igor Dodon insistă să fie mai rus decât Vladimir Putin și Dmitri Rogozin. „Și atunci mă întreb cu ce se ocupă președintele Republicii Moldova? Este președinte al Republicii Moldova sau unei anexe geopolitice a Federației Ruse sau chiar al regimului separatist pentru că gestul de a da niște medalii unor separatiști nu poate fi interpretat decât ca o încălcare a Codului Penal în mod direct și brutal”, spune Roman Mihăieș. În opinia lui, Republica Moldova trebuie să aibă o poziție comună pe extern. Să nu meargă președintele Parlamentului și premierul pe o anumită idee, iar președintele să fie ca un spion al Federației Ruse., spune Roman Mihăieș.