logo

Primul serviciu specializat pentru victimele violenței sexuale, inaugurat în Moldova


https://www.ipn.md/ro/primul-serviciu-specializat-pentru-victimele-violentei-sexuale-inaugurat-in-7967_1095964.html

La Ungheni a fost inaugurat primul serviciu specializat pentru victimele violenței sexuale. Serviciul oferă oricărei persoane adulte care a fost victimă a violenței sexuale posibilitatea de a primi asistență medicală, legală, psihologică și socială, transmite IPN.

Serviciul specializat pentru victimele violenței sexuale a fost creat în cadrul Proiectului EVA „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women Moldova în parteneriat cu UNICEF Moldova.

„Este un proiect pilot pe care l-am așteptat. Am conlucrat și conlucrăm în continuare cu echipele multidisciplinare, căci oamenii au nevoie de noi și de servicii specializate, și ne bucurăm că s-a realizat acest obiectiv. S-a simțit necesitatea de a crea acest serviciu, în cadrul căruia specialiștii/-tele vor decide în comun care sunt metodele de muncă, ca persoanele să se simtă în siguranță”, a menționat Tatiana Lazar, vicepreședinta raionului Ungheni.

Alexei Buzu, ministru al muncii și protecției sociale, a menționat că o provocare în abordarea fenomenului violenței în bază de gen este necesitatea asigurării unui răspuns multidisciplinar, iar acest lucru presupune un leadership activ. Serviciul inaugurat este o parte componentă a unui proces complex și un model care ar putea fi replicat în toată țara. „Orice reformă, orice program va reuși dacă oferim condiții pentru colegii noștri din prima linie. Acest lucru presupune crearea unei viziuni clare în sistem, asigurarea investițiilor în cunoștințele, competențele și, de ce nu, salariile colegilor din prima linie și promovarea unui management eficient și leadership proactiv”, a spus oficialul.

„Victimele violenței sexuale trebuie să se poată baza pe faptul că vor fi primite și asistate într-un mod profesionist, într-un mediu sigur. Ele trebuie să se simtă înțelese și în siguranță atunci când vor interacționa cu echipele multidisciplinare. Astăzi deschidem primul Serviciu pentru victimele violenței sexuale din țară, dar nu ne vom opri aici, în următorii ani vom lansa astfel de sprijin și în zona de Nord și Centru a Republicii Moldova. Mesajul meu pentru victimele violenței sexuale este: „Aici veți fi ascultate și veți primi ajutor. Nu ezitați să raportați cazurile de violență sexuală. Abuzatorii trebuie să fie pedepsiți”, a afirmat Jānis Mažeiks, ambasadorul UE în Republica Moldova.

Dominika Stojanoska, reprezentantă de țară UN Women, a subliniat că abordarea integrată este crucială, având toate serviciile într-un singur loc pentru a sprijini cel mai bine victimele violenței sexuale.

Alexandru Gasnaș, secretar de stat la Ministerul Sănătății a afirmat că pentru soluționarea eficientă a unor probleme complexe din societate este important să existe o abordare integrată a serviciilor. Modelele preluate pot fi viabile doar dacă sunt adaptate la situația din Republica Moldova – percepții și experiențe.

Raportarea violenței domestice și în bază de gen a crescut în ultimii ani, ceea ce demonstrează ușoare îmbunătățiri ale gradului de conștientizare a oamenilor, în special a femeilor, de a nu tolera violența și de a căuta ajutor. Ăn 2022, au fost emise 5907 ordine de protecție, față de 2161 în 2017. De asemenea, femeile și fetele se simt mai împuternicite și mai în siguranță ca urmare a numărului crescut de planuri personalizate de siguranță emise de organele de drept (4843 în 2022 în comparație cu anul precedent 3920).