logo

Primul laborator pentru operatorii de cazane pe biomasă, inaugurat la Chişinău


https://www.ipn.md/ro/primul-laborator-pentru-operatorii-de-cazane-pe-biomasa-inaugurat-la-7967_1025850.html

Un laborator modern destinat studenţilor noului curs educaţional „Operatori de cazane pe biomasă” a fost inaugurat joi, 3 martie, la Şcoala profesională nr. 3 din Chişinău. Echipamentul tehnic a fost achiziţionat din fonduri europene în cadrul Proiectului „Energie şi Biomasă”, finanţat de Uniunea Europeană şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al PNUD, laboratorul instalat este conectat la sistemul de încălzire termică pe biomasă, ce are în dotare cazane pe biomasă de diferite tehnologii, funcţionabile în regim real. Datorită acestui laborator, elevii au acces direct la tehnologiile studiate.

Prezentă la evenimentul de lansare a laboratorului, viceministra educaţiei, Cristina Boaghi, a declarat că învăţământul profesional tehnic trece printr-un amplu proces de modernizare. „Oferta curriculară trebuie adaptată la cerinţele pieţei muncii, să fim cu un pas înainte, aşa încât angajatorii să nu se confrunte cu lipsa de personal calificat şi viitorii meseriaşi cu lipsa locurilor de muncă, a spus Cristina Boaghi.

Narine Sahakyan, reprezentantă permanentă adjunctă a PNUD Moldova, a declarat că PNUD alături de autorităţile din Republica Moldova, au reuşit să obţină 13 % de energie regenerabilă în balanţa energetică a ţării. Reprezentanta PNUD a spus astfel este diminuată dependenţa energetică a ţării şi sunt lansate noi afaceri şi create locuri de muncă.

Însărcinatul cu afaceri în cadrul Delegaţiei UE la Chişinău, Wicher Slagter a apreciat că sectorul biomasei reprezintă o oportunitate pentru Republica Moldova de a beneficia de energie din surse locale. Oficialul a precizat că pentru a valorifica întregul potenţial de biomasă, este important ca tehnologiile să fie folosite corect şi ca operatorii de cazane să fie bine instruiţi.

Proiectul Energie şi Biomasă 2 este un proiect de trei ani implementat în perioada 2015-2017. Proiectul are un buget total de 9,4 milioane de euro.