logo

Primul eveniment al Programului Diaspora Business Connection a avut loc la Roma


https://www.ipn.md/ro/primul-eveniment-al-programului-diaspora-business-connection-a-avut-7967_1066299.html

Zece speakeri moldoveni și italieni, prestatori de servicii de consultanță financiar-contabilă și juridică, precum și antreprenori cu istorii de succes, au moderat pe 14 iunie, la Roma, primul eveniment organizat în cadrul Programului Diaspora Business Connection, de către Asociația Oamenilor de Afaceri Moldoveni de Pretutindeni (AOAMP). Participanții au discutat subtilitățile sistemului de fiscalitate, termeni legali și proceduri juridice. În același timp, le-au fost făcute recomandări pentru lansarea și dezvoltarea afacerilor, în contextul unor riscuri sistemice și economice depistate pentru cazul Italiei și al Republicii Moldova.

Într-o conferință de presă al IPN, Alexei Repede, președinte AOAMP, a declarat că pentru afaceri în Republica Moldova prezintă potențial domeniul agriculturii și industriei agroalimentare. Antreprenorii mai pot investi în agroturism, industria de textile, IT, automotive. Riscurile de investiții în Republica Moldova țin, în principal, de cadrul legal ineficient și procedurile anevoioase pentru exportul produselor agroalimentare, pentru distribuția energiei în rețea, dar și, în general, de cadrul sub-reglementat pentru mai multe sectoare. Alexei Repede s-a referit și la criza de încredere în sistemul financiar bancar, creșterea alarmantă a numărului de întreprinderi lichidate, lipsa garanților investițiilor, factorul corupției.

Referindu-se la istoriile de succes ale antreprenorilor moldoveni în Italia, Alexei Repede a amintit-o pe Galina Sava, care a fondat compania „Studio SAVA”, o afacere cu expertiză recunoscută pe piața serviciilor de consultanță financiar-contabilă din Roma. De asemenea, a menționat-o pe tânăra antreprenoare Aurica Danalachi, care administrează un restaurant și planifică să lanseze o afacere și în Republica Moldova.  „Aceste două doamne, precum și istoriile altor participanți, au încurajat și pus în valoare potențialul existent care poate fi dezvoltat și susținut, în ciuda oricăror impedimente”, a declarant Alexei Repede.

În cadrul evenimentului din Italia, AOAMP a lansat serviciul Diaspora Business Help, care va înregistra toate solicitările de consultanță privind lansarea și dezvoltarea afacerilor. La fel, a fost lansată Campania DAR – Dialog Agricol Regional, în cadrul căreia se vor aborda provocările și oportunitățile sectorului agroalimentar din Republica Moldova.

Vorbind despre investițiile în Moldova, președintele AOAMP a spus că antreprenorii moldoveni din diaspora italiană sunt sceptici atunci când vine vorba să-și deschidă o afacere în Republica Moldova. Motivul este instabilitatea social-politică, dar și neîncrederea că legea va fi respectată.

Potrivit lui Alexei Repede, moldovenii și-ar dori să revină în țară, doar că mediul de business neprietenos de aici îi îngrijorează și îi împiedică să facă acest lucru. „În Italia ei se simt în apele lor pentru că acolo există legi care funcționează și există o siguranță în ziua de mâine, pe când acasă, din spusele lor, nu prea”. Președintele AOAMP susține că scopul Programului Diaspora Business Connection este aducerea diasporei acasă.

Următorul eveniment Diaspora Business Connection va avea loc pe 6 iulie, la Milano.