logo

Primul complex etno-turistic în stil găgăuz a fost inaugurat în satul Congaz


https://www.ipn.md/ro/primul-complex-etno-turistic-in-stil-gagauz-a-fost-inaugurat-in-satul-congaz-7966_1045166.html

Primul complex etno-turistic în stil găgăuz din Moldova a fost inaugurat în satul Congaz, raionul Comrat. Acesta dispune de patru case tradiționale țărănești, cu pereți de lut și acoperiș din stuf, un muzeu, o cramă, un restaurant cu terasă în stil național, un mini-hotel și o sală de festivități, transmite IPN.

Proprietara complexului este Ana Statova și are în calitate de angajați 14 locuitori ai satului. Aceasta a beneficiat de asistenţă și de un grant de 18,5 mii de euro din partea UE, prin programul SARD, implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare.

„Turismul este o nișă cu mare potențial, neexplorată până acum în regiunea noastră. Am reușit să creăm nu doar un loc perfect de odihnă pentru turiștii locali și cei străini, dar și o atracție turistică inedită pentru UTA Găgăuzia”, a menționat proprietara complexului, citată într-un comunicat de presă remis de PNUD.

Șeful adjunct al secției operațiuni din cadrul Delegația UE la Chișinău, Gintautas Baranauskas, a spus la ceremonia de inaugurare a complexului că prin asemenea proiecte UE contribuie nu numai la îmbunătățirea condițiilor de trai, ci și la un viitor mai bun pentru generațiile următoare.

Cu ajutorul unui grant de 18,2 mii de euro din partea UE, prin programul SARD, la vinăria „Kara Gani” din orașul Vulcănești, la 6 noiembrie a fost inaugurat un sistem energetic ecologic, format din 70 de panouri solare, invertoare și generatoare electrice, care asigură independența energetică a vinăriei.

Tot la Vulcănești, a mai fost inaugurat parcul de odihnă amenajat pe malul râului Cahul, albia căruia a fost reabilitată pe o lungime de 3 km. În ultimii ani, albia râului nu fusese curățată și era înnămolită, iar după fiecare ploaie râul inunda gospodăriile din apropiere. Costul proiectului a fost de aproape 127 de mii de euro. 70 de mii de euro au fost oferiți de UE, iar diferența a fost acoperită din bugetul regional și cel al comunității.