Primele negocieri din acest an în formatul 5+2 pentru reglementarea conflictului transnistrean vor avea loc pe 27-28 februarie, la Viena, Austria, a comunicat reprezentantul special al preşedinţiei în exerciţiu a OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, ambasadorul Radojko Bogojević, transmite IPN.
Oficialul a efectuat o vizită de 4 zile în Republica Moldova, care a inclus întrevederi cu conducerea politică de la Chişinău şi Tiraspol. „Pregătirile pentru următoarea rundă de negocieri în formatul 5+2 privind procesul de reglementare transnistreană a fost tema principală în discuţiile noastre. Am fost încurajat de atitudinea constructivă a părţilor şi atenţia acestora concentrată pe atingerea rezultatelor practice şi soluţionarea problemelor cu care se confruntă oamenii în viaţa de zi cu zi”, a spus ambasadorul, la o conferinţă de presă.
Radojko Bogojević a subliniat că reglementarea transnistreană este printre priorităţile preşedenţiei OSCE, deţinută de către Elveţia şi Serbia, în perioada 2014-2015. „Suntem puternic determinaţi să activăm în baza a ce a fost realizat de către predecesorii noştri, pentru a facilita obţinerea unei soluţionări complexe, juste şi viabile a conflictului, şi să contribuim la consolidarea încrederii între oamenii de pe ambele maluri ale râului Nistru”, a spus oficialul. Deocamdată agenda pentru negocierile de la Viena nu a fost stabilită. OSCE urmează să primească propunerile părţilor până pe 5 februarie.
Ambasadorul Radojko Bogojević s-a întâlnit cu directorii şcolilor cu predare în grafie latină din regiunea transnistreană, cu reprezentanţii societăţii civile şi ai comunităţii diplomatice, academicieni şi reprezentanţi ai mass-media de pe ambele maluri ale râului Nistru. De asemenea, delegaţia a vizitat şi o şcoală locală din Transnistria.
În cadrul unei întrevederi cu preşedintele Parlamentului, Igor Corman, a fost abordată situaţia şcolilor moldoveneşti cu instruire în grafie latină din partea stângă a Nistrului, precum şi consolidarea măsurilor de încredere pentru reglementarea situaţiei din raioanele de est. „În pofida provocărilor din ultima perioadă, abordarea trebuie să fie constructivă. Noi optăm pentru dialog şi pentru a identifica soluţii la problemele existente. Trebuie să construim cât mai multe poduri peste Nistru, să implicăm cetăţenii de pe malul stâng al Nistrului în diferite proiecte şi să consolidăm măsurile de încredere”, a declarat preşedintele Parlamentului.
Şefa Misiunii OSCE în Moldova, Jennifer Brush, a menţionat, la conferinţa de presă susţinută în comun cu Radojko Bogojević, că OSCE îşi propune să continue discuţiile în vederea organizării unor întâlniri pe platformă parlamentară între autorităţile de la Chişinău şi administraţia de la Tiraspol.
Ambasadorul Radojko Bogojević a preluat această funcţie în luna ianuarie curent şi o va deţine pe parcursul întregii preşedinţii a Elveţiei şi Serbiei, în perioada 2014-2015.