logo

Primele 100 de zile ale Guvernului Gavrilița: aprecieri contradictorii


https://www.ipn.md/ro/primele-100-de-zile-ale-guvernului-gavrilita-aprecieri-contradictorii-7965_1085770.html

„Majoritatea absolută a membrilor Guvernului nu au activat în instituții de stat, nu au condus sisteme complexe cu implicații politice și sociale majore. De aici și multiplele bâlbe și erori de comunicare, dar și lipsa de pași vizibili în implementarea unei agende cu impact. Cu atât mai mult, nu poți să-ți atribui agenda președintelui și a Parlamentului, deși nu mai avem o delimitare clară între „ramurile” puterii de ceva timp. Experiența va veni. Răbdare”, astfel a comentat pe o rețea de socializare cele o sută de zile ale guvernului Gavrilița, fostul prim-ministru Ion Sturza, citat de IPN

Fostul premier a menționat că primele 100 de zile ale Guvernului Gavrilița au fost marcate de criza gazelor, „criză care a fost gestionată destul de bine”. Apar semne de întrebare atunci când vine vorba de criza sanitară, reformele economice, agricultura ca prioritate, promovarea cadrelor adecvate provocărilor manageriale și politice. „De la modest la foarte modest”, a apreciat Ion Sturza. Și în privința infrastructurii nu s-a avansat de la ceea ce a moștenit Guvernul. „Poate cu excepția faptului că indienii (!) ne vor construi interconectarea energetică cu România”, a menționat ex-premierul.

Ion Sturza a ironizat că ceea ce a reușit cu mare prisosință Guvernul, este să împartă banii pe care încă nu-i are.

În opinia fostului premier, Guvernul nu a reușit să comunice empatic și pe înțelesul tuturor. „Nu vreau să fiu rău, dar cineva trebuie trimis la strâns ridichi în câmp. A încurcat profesia de colector cu comunicator”, a scris Ion Sturza.

„Știu că nu toți cei care vorbesc „frumos” fac și frumos. Mai știu că doamna Gavrilița, indiferent de „impresia artistică”, face o treabă bună. E determinată și cunoaște lucrurile”, a conchis Ion Sturza.

Pe de altă parte, fostul președinte Igor Dodon a scris pe o rețea de socializare că „n-a existat în istoria Republicii Moldova un guvern care să dezamăgească atât de rapid și atât de urât oamenii. În doar 100 de zile, Guvernul Gavrilița a devenit sinonim cu criza economică, pandemică, energetică, socială”.

„Avem creștere de prețuri absolut la toate produsele și serviciile. Creștere de îmbolnăviri și de morți din cauza pandemiei prost gestionate. Restanțe la salarii, demiteri abuzive ale funcționarilor, umilirea medicilor și a învățătorilor, falimentarea agricultorilor și a întreprinzătorilor mici și mijlocii. În aceste trei luni de guvernare PAS, Republica Moldova a trecut și printr-o stare de urgență în energetică, deoarece Guvernul n-a negociat la timpul cuvenit contractul pentru gaz, iar rezultatul negocierilor a dus la majorarea mai mult decât dublă a prețului și a tarifelor pentru consumatori”, a scris Igor Dodon.

Cu referire la domeniul social, fostul președinte a menționat: „Compensațiile anunțate de guvernanți sunt o păcăleală prezentată cu aroganță și lipsă de bun simț. De fapt, cetățenii nu vor primi aproape nimic substanțial, ei au fost amăgiți, fiindcă li se compensează doar un procent foarte mic din creșterea prețului la gaze, când în realitate ei vor plăti sume majorate pentru toate serviciile, pentru căldură, pentru mâncare, transport, pentru tot. După estimările mai multor experți, Moldova se pregătește să intre în cea mai gravă criză socială și economică de la independență încoace. Sunt strașnice prognozele care se fac”, a scris fostul președinte Igor Dodon.