logo

Primarul din Sireți: Dacă cetățenii se implică, problemele locale se rezolvă mai ușor


https://www.ipn.md/ro/primarul-din-sireti-daca-cetatenii-se-implica-problemele-locale-8004_1109753.html

Locuitorii din Sireți, raionul Strășeni, se implică activ în procesul decizional comunitar, astfel interacțiunea între administrația publică locală și cetățeni se materializează prin proiecte implementate în comunitate. O spune Leonid Boaghi, primar de Sireți, participant la dezbaterea publică: „Implicarea cetățenilor în procesul decizional comunitar. Interacțiunea între administrațiile publice locale și cetățeni”, organizată de Agenția de presă IPN.

Potrivit primarului de Sireți, în ultimii cinci ani sunt progrese la capitolul implicării cetățenilor în procesul decizional. Ținând cont de faptul că Sireți este o comună destul de mare – cu 6,5 mii de locuitori, și amplasată în zona metropolitană a Chișinăului, este greu să fie implicați cetățenii în procesul decizional de luni până vineri, când au loc ședințele la Primărie, în schimb, aceștia se implică în activități sâmbătă și duminică. De luni până vineri cetățenii pot fi uneori implicați în procesul decizional prin folosirea tehnologiilor moderne.

Leonid Boaghi constată că în ultimii cinci ani au fost organizate peste 200 de adunări de cartier, unde s-au discutat cu localnicii probleme legate de taxe, deșeuri și eficiență energetică.

În opinia primarului, consultarea cetățenilor oferă mai multe avantaje. El spune că, de foarte multe ori, sunt probleme pe care APL le înțelege mai bine, dar fără implicarea localnicilor inițiativele dau fisuri. De exemplu, la o consultare a unei probleme cu drumul, aceasta ajunge să fie dezbătută public și oamenii încep să o înțeleagă cu adevărat ca problemă.

Totuși, susține Leonid Boaghi, unul dintre marele avantaje ale implicării cetățenilor în procesul decizional este coeziunea socială. La Șireți oamenii participă la sondaje, sunt des consultați cu privire la problemele comunității și atunci când se preconizează implementarea unui proiect.

Primarul de Sireți susține că există multe exemple de inițiative din partea cetățenilor care au servit planului de dezvoltare locală. De exemplu, inițiativa privind construcția de drumuri în localitate a avut succes printre locuitori. În ultimii patru ani s-au construit circa 30 de porțiuni de drum, unde contribuia cetățenilor și APL a fost 50/50. Anul acesta s-au investit peste 5 milioane de lei în infrastructura drumurilor, inclusiv cu contribuția locuitorilor, care au stabilit suprafața, lungimea drumului etc.

Leonid Boaghi consideră că problema lipsei de comunicare dintre APL și localnici s-ar soluționa dacă gradul de cultură politică, juridică și civică ar fi mai mare printre cetățeni.

Dezbaterea publică la tema „Implicarea cetățenilor în procesul decizional comunitar. Interacțiunea între administrațiile publice locale și cetățeni” este organizată în cadrul proiectului „Agenția de presă IPN pentru coeziune socială și Moldova pro-europeană”, finanțat de către IMS.