Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a emis act de constatare în privința primarului orașului Sângera din municipiul Chișinău pentru încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese. În ianuarie 2020, primarul a semnat cu sine însuși, în calitate de persoană fizică, un contract de locațiune privind utilizarea propriului automobil în interes de serviciu, chiar dacă Primăria deținea un alt autoturism în aceste scopuri.
Potrivit unui comunicat de presă al ANI, deși automobilul a fost arendat cu titlul gratuit, pe parcursul perioadei februarie – iunie 2020, din bugetul Primăriei au fost alocate mijloace financiare pentru procurarea combustibilului, în cantități lunare ce variau între 127 și 187 de litri. Acțiunile au fost confirmate de „actele de treceri la pierderi a combustibilului”, care au fost obținute de către inspector în cadrul controlului.
ANI a constatat că în Registrul declarării conflictelor de interese al agenției nu a fost înregistrat din partea acestui edil nicio declarație privind conflictele de interese „Primarul, contrar legislației, a luat decizii în privința sa și a admis un conflict de interese. Conform prevederilor legislației speciale a ANI, edilul trebuia să se abțină de la luarea deciziei de semnare a contractului de alocațiune, să declare conflictul de interese la ANI și să aștepte una dintre soluții din partea inspectorilor de integritate”, se arată în comunicatul ANI.
Contactat de IPN, primarul de Sângera, Valeriu Popa a spus că va acționa în judecată actul de constatare al ANI. Valeriu Popa susține că 50 la sută dintre primarii din Republica Moldova ar utiliza propriul automobil în interes de serviciu, dar nu semnează cu ei contractul, ci cu alte persoane, prin procură. Primarul mai spune că, după ce a folosit gratis propria mașină în interes de serviciu, Primăria ar fi economisit bani publici, pentru că nu a fost nevoită să închirieze un alt autovehicul.
Valeriu Popa a confirmat faptul că la Primăria Sângera există o mașină de serviciu, dar ea este folosită de viceprimar și de asistenții sociali, iar pentru soluționarea problemelor localnicilor ar fi nevoie de încă cel puțin două automobile. În componența primăriei Sângera sunt trei localități – Sângera, Dobrogea, Revaca, cu o populație totală de peste 14 mii de locuitori. Edilul a precizat că primăria de Sângera derulează mai multe proiecte și a utilizat propria mașină, în interes de serviciu, pentru deplasări în teritoriu, la Fondul de Investiții Sociale din Moldova, Fondul Ecologic Național, Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, dar și la alte primării.
Actul de constatare, emis de ANI, poate fi contestat în instanța de contencios administrativ. ANI atenționează că, dacă actul de constatare va rămâne definitiv, va sesiza autoritatea competentă pentru demiterea primarului. Edilul riscă să fie lipsit de dreptul de a mai deține o funcție publică sau de demnitate publică, inclusiv mandatul de primar, pentru o perioadă de trei ani.