logo

Primarul de Hâncești: Vrem să accesăm un nou proiect de extindere a canalizării


https://www.ipn.md/ro/primarul-de-hancesti-vrem-sa-accesam-un-nou-proiect-7967_1074513.html

Doar 35% din populația oraşului Hâncești este conectată la sistemul centralizat de canalizare. Ceilalți locuitori sunt nevoiți să-și asigure sisteme de canalizare individuală și să apeleze, periodic, la servicii specializate de evacuare. Unii, pentru care cheltuielile sunt prea mari, aleg pur și simplu să sape găuri în pământ unde se scurge apa menajeră sau să o pompeze fraudulos, pe timp de noapte, în rețeaua publică.

Contactat de IPN,  primarul localității, Alexandru Botnari, spune că acum patru ani, în 2016, cinci sectoare au fost conectate la rețea în urma unui proiect din Fondul Ecologic, cu resurse financiare de 10 mln de lei. E vorba de 15% din populaţie. „Vrem să apelăm la un nou proiect şi cu ajutorul alocării de fonduri vor fi conectaţi şi ceilalţi cetăţeni la un sistem centralizat”, a remarcat edilul.

Dar pentru a lărgi sistemul de canalizare, ca acesta să cuprindă întreg municipiul, e nevoie să fie dublată și capacitatea stației de epurare. „Staţia de epurare a fost reabilitată în 2004 şi acum dispunem de mixere, pompe performante, dar avem nevoie de lărgirea capacităţii de două ori pentru a face faţă”, a notat primarul.

În derulare este un proiect cu fonduri cehe, care presupune construirea unei noi conducte, care va porni de la hotarele municipiului Hânceşti înspre staţia de epurare, și o stație care va permite mărirea capacităților de pompare.

Alexandru Botnari spune că investițiile necesare în sistemul de canalizare sunt prea mari și e complicat de obținut acești bani chiar și prin proiecte finanțate de UE. ,,Este necesar în jur de 50 mln lei pentru ca toţi cetăţenii se fie conectaţi la reţea. Şi dacă vor exista aceste resurse, în anii apropiaţi vom rezolva într-un sfârşit aceste probleme”.

Cât se caută fonduri europene, primarul spune că se alocă finanţe locale, se conlucrează cu cetăţenii, ca și aceștia să contribuie cu 4-5 mii de lei. „Căutăm diverse soluţii pentru a îmbunătăţi situaţia”, a mai spus edilul.

Conform Programului Regional Sectorial de Alimentare cu Apă și de Canalizare pentru Regiunea de Dezvoltare Centru, doar 42% din populaţia urbană şi 3% din populaţia rurală sunt conectate la sisteme centralizate de canalizare. În timp ce rata de conectare la nivel de ţară constituie 30%.