Primarii din România și Republica Moldova s-au reunit la Chișinău pentru a spune da unor procese de durată, prin crearea unei organizații comune din care vor face parte asociații reprezentative ale aleșilor locali din cele două state și care va purta denumirea de Consiliul Asociațiilor Aleșilor Locali din România și Republica Moldova - CALRRM. Detalii despre principiile de activitate și obiectivele acestei noi entități care are la bază o colaborare de peste 10 ani a unor asociații de pe ambele maluri ale Prutului au fost prezentate în cadrul unei conferințe de presă organizată la IPN.
„Astăzi, în discuțiile pe care le-am avut cu asociațiile similare din România, în special cu Asociația Comunelor și Orașelor, am reușit aici, la Chișinău să semnăm un document comun prin care practic suntem un tot întreg, cu numele Consiliul Asociațiilor Aleșilor Locali din România și Republica Moldova. Astăzi a fost pusă piatra de temelie, urmează mai multe aspecte pe care le vom face ulterior. Le-am stipulat nemijlocit și prin diferite proiecte de program pe care le vom realiza de aici încolo”, a declarat Constantin Cojocaru, primarul municipiului Edineț și vicepreședintele Congresului Autorităților Locale din Moldova - CALM.
Constantin Cojocaru spune că pe parcursul ultimilor ani au fost realizate numeroase proiecte comune care au apropiat și chiar au înfrățit localități și comunități din Republica Moldova și România. Potrivit lui, primarilor de orașe și sate de pe ambele maluri ale Prutului le-a reușit ceea ce nu au reușit să facă șefii celor două state. „Am reușit să luăm cunoștință de multe practici ale colegilor noștri de dincolo de Prut și, invers, de aici, din Basarabia. Am reușit să înfrățim foarte multe comunității de pe ambele maluri ale Prutului. Am reușit să facem schimb de foarte multe practici și pe domeniul legislației din ambele țări, să încercăm astfel ca să mișcăm înainte comunitățile noastre. Am reușit, după mine, poate cel mai mult noi cei de la CALM să fim unii dintre actorii principali pe domeniul politicilor administrației publice locale, aici, în Moldova, întrucât practic nu am dispersat eșichierul asociativ al tuturor primăriilor și al administrațiilor publice locale, rămânând astăzi o singură asociație care reprezentăm toate primăriile din țară. Lucrul acesta a făcut ca să încercăm să promovăm foarte multe inițiative în Republica Moldova, iar experiența României ne-a fost de foarte bun augur”, a mai declarat Constantin Cojocaru.
Adrian Teban, președintele Asociației Orașelor din România AOR, primarul orașului Cugir spune că prin unirea eforturilor va fi mult mai ușor de accesat fonduri europene, iar asta va contribui mai rapid la creșterea nivelului de trai în orașele și satele din Republica Moldova și România.
„Cred că această structură asociativă pe care am constituit-o astăzi este o structură care are obiective pe termen lung, prin care primarii de orașe și comune de pe cele două maluri ale Prutului să-și propună obiective comune. Evident că odată cu primirea statutului de țară candidată, pentru Republica Moldova vor apărea oportunități de finanțare și prin aceste structuri sperăm să creăm un cadru în care primarii să beneficieze cât mai bine de oportunitățile pe care le vor avea. Sigur că este importantă și partea cealaltă de înfrățiri între orașe și comune și prin proiecte punctuale să putem aduce un plus de valoare în fiecare localitate, dar în același timp trebuie să avem această colaborare”, spune Adrian Teban.
Mai mult decât atât, Adrian Teban susține că acum primarii din Moldova vor putea fi auziți mai ușor și în cadrul structurilor europene de profil. „Noi ne-am asumat prin această structură că vom deveni ambasadorii primarilor din Republica Moldova la nivel european prin care să reușim la început cu statut de invitați, dar să obțină și statut de permanență, fie la Comitetul Regiunilor, fie la Congresul Autorităților Locale din Europa”, a adăugat Adrian Teban.
Conferința de presă se desfășoară în cadrul proiectului „Dublă integrare prin cooperare și informare”, realizat de Agenția de presă IPN cu finanțarea Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României. Conținutul conferinței de presă nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova.