Primarii și consilierii locali care au semnat declarații simbolice de unire cu România spun că sunt intimidați. Într-o conferință de presă la IPN, primarul orașului Cimișlia, Gheorghe Răileanu, a arătat un document din partea Cancelariei de Stat, în care se spune că ar fi încălcat mai mule legi, chiar și Constituția.
Edilul afirmă că prin declarația de unire semnată se recunoaște Actul Unirii de la 1918, în contextul marcării în acest an a centenarului unirii. Legitimitatea declarației este confirmată de dreptul la opinie. „Sunt un unionist convins. Procesul e pornit. Nimeni nu îl poate opri. Întrebarea este când? Și cu cât mai repede se va întâmpla, cu atât mai puțin va avea de suportat în toate planurile cetățeanul Republicii Moldova”, a declarat Gheorghe Răileanu, care spune că e gata să meargă și în instanță pentru a-și apăra dreptul la opinie.
Vasile Năstase, membru al asociației obștești Centrul de protecție a drepturilor fundamentale „Sirius”, susține semnatarii declarațiilor de unire și i-a îndemnat pe primarii și consilierii implicați să desfășoare acțiuni concrete pentru a grăbi unirea statelor românești. „Vreau ca România să ia atitudine față de acest stat (Republica Moldova), pentru că din naștere suntem români”, a adăugat Vasile Năstase.
Anatolie Petrici, membru „Sirius”, spune că votarea de către primari și consilieri a declarațiilor de unire cu România nu creează efecte juridice și nu implică excluderea acestor localități din componența Republicii Moldova.
Până astăzi, 21 februarie, 40 de localități din Republica Moldova au semnat declarații de unire cu România.
Asociația a făcut un apel către toți oamenii să vină la 25 martie în Piața Marii Adunări Naționale, pentru a vota o declarație de recunoaștere a valabilității Actului Unirii din 27 martie 1918. Tot atunci să ceară celor două parlamente, de la Chișinău și București, ca la ședința comună din 27 martie, de la București, să voteze o hotărâre de recunoaștere a valabilității Actului Unirii și să-l aplice.