Primăria intenţionează să stingă din bugetul municipal datoriile pentru încălzire ale păturilor social-vulnerabile
https://www.ipn.md/ro/primaria-intentioneaza-sa-stinga-din-bugetul-municipal-datoriile-pentru-incalzir-7967_961863.html
Primăria va elabora un proiect de decizie de stingere, din mijloacele bugetului municipal, a datoriilor păturilor socialmente-vulnerabile la consumul de energie termică. Primarul interimar, Vasile Ursu, a declarat, în cadrul şedinţei operative de luni, 24 octombrie, că un astfel de proiect va fi propus spre examinare Consiliului municipal Chişinău.
Primarul interimar a cerut responsabililor din preturile de sector să inspecteze blocurile cu datorii, cerând conectarea acestora, în cazul în care gestionarii blocurilor locative vor semna scrisori de garanţie prin care să se oblige să achite datoriile în termen de 1-2 luni. Acest lucru se va întâmpla doar în cazurile în care se va constata că datoriile aparţin categoriilor socialmente vulnerabile care nu pot achita imediat plăţile restante.
Totodată, Ursu a mai dispus conectarea blocurilor pentru care nu vor fi semnate scrisori de garanţie. Această conectare va fi, însă, de scurtă durată, doar pentru a testa funcţionalitatea reţelelor şi pentru a elimina riscurile de avariere a reţelelor la momentul unei eventuale conectări, la stingerea datoriilor sau potrivit
angajamentului de stingere a acestora.
Inginerul-şef al SA “Termocom”, Vladimir Babici a declarat că, în prezent, nivelul achitărilor pentru energia termică livrată anul trecut este de 103%, acest procent incluzând şi datoriile pentru anii precedenţi. Babici nu s-a arătat însă prea încântat de propunerea primarului interimar privind scrisorile de garanţie, deoarece, spune el, furnizorul de gaze nu acceptă livrarea în baza scrisorilor de garanţie. Babici a spus că acest lucru va determina populaţia să nu-şi mai plătească datoriile.
La rândul său, Ursu e de părere că “Termocom” ar trebui să fie conştient de faptul că populaţia nu va putea achita datoriile în totalitate, în special categoriile cu venituri limitate, care achită datoriile eşalonat pe tot parcursul anului. De asemenea, susţine interimarul, întreprinderea ar trebui să ia în calcul necesitatea conectării la reţea a locatarilor fără datorii ai blocurilor restanţiere.
În prezent, în municipiul Chişinău sunt conectate la reţeaua de încălzire 1320 de blocuri locative din cele circa 2800 de blocuri dotate cu sisteme de încălzire, procentul conectării fiind de 43%. Cele mai multe blocuri conectate aparţin fondului municipal - 1218 din 1644. Din 613 blocuri ale Asociaţiilor locatarilor de locuinţe privatizate au fost conectate 57, din 321 Cooperative de Construcţii - 17 blocuri, precum şi 28 din cele 247 de case departamentale.
Şeful Direcţiei generale locative-comunale şi amenajare, Mihai Solcan, a declarat că procesul de conectare continuă, urmând să înceapă livrarea agentului termic şi în sectoarele Aeroport şi Codru. Acest proces va continua în pofida solicitărilor populaţiei de a reţine conectarea agentului termic pe durata menţinerii temperaturilor înalte. Potrivit lui Solcan, conectarea tuturor blocurilor într-o singură zi, odată cu răcirea timpului, este imposibilă, de aceea lucrările vor fi efectuate treptat. Potrivit aceleiaşi surse, rămâne problematică conectarea unui număr de 320 de blocuri locative cu un nivelul de achitare a datoriilor mai mic de 90%.
Primarul interimar s-a arătat indignat că în circa jumătate din localităţile suburbane nu au fost conectate până în prezent la reţeaua de termoficare instituţiile preuniversitare. El a cerut ca, pe parcursul săptămânii curente, să fie executate toate măsurile necesare pentru remedierea acestei situaţii.