logo

Primăria Chişinău nu are argumente pentru a schimba traseul marşului din 19 mai, CReDO


https://www.ipn.md/ro/primaria-chisinau-nu-are-argumente-pentru-a-schimba-traseul-marsului-din-19-mai--7967_1005270.html

Directorul Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului (CReDO),  Sergiu Ostaf, spune că nu există argumente care să justifice intenţia Primăriei Chişinău de a schimba locul manifestaţiilor organizate duminică, 19 mai, de către Centrul de Informaţie „Genderdoc-M”, organizaţie care militează pentru drepturile minorităţilor sexuale. Declaraţiile au fost făcute  joi, 16 mai, în cadrul unei conferinţe de presă, transmite IPN.

„Sursa de o eventuală problemă nu e din partea manifestanţilor, dar din partea eventualilor grupuri de contramanifestanţi şi, în cazul acesta, instanţa nu poate decât să oblige să fie respectată legea şi să fie oferită protecţia şi garanţia la dreptul constituţional de a desfăşura întruniri publice”, a mai menţionat Sergiu Ostaf.

Potrivit acestuia,  din perspectivă publică, intenţia e una regretabilă. „Dezacordul persoanelor contra marşului din 19 mai trebuie exprimat în mod paşnic şi nu trebuie să conducă la imixtiunea în realizarea dreptului la întrunire a comunităţii LGBT. Dreptul la contra manifestare este, de asemenea, un drept fundamental, dar trebuie exercitat în termeni legali”, a mai spus directorul CReDO.

Marşul LGBT se organizează la un an de la votarea Legii privind asigurarea egalităţii, care a intrat în vigoare la 1 ianuarie curent. Primăria municipiului Chişinău a solicitat în judecată modificarea traseului manifestaţiei. Potrivit unui comunicat de presă remis de Primărie, adresarea în instanţă a avut drept temei reacţiile mai multor cetăţeni şi organizaţii obşteşti la declaraţia prealabilă. Episcopul de Bălţi şi Făleşti Markel a îndemnat preoţii şi creştinii ortodocşi să se adune în stradă şi să opună rezistenţă marşului homosexualilor. Apeluri similare au venit şi din partea altor persoane şi organizaţii religioase, dar şi politicieni.