Primăria Chişinău a creat un Consiliul de criză pentru combaterea gripei aviare
https://www.ipn.md/ro/primaria-chisinau-a-creat-un-consiliul-de-criza-pentru-combaterea-gripei-aviare-7967_958734.html
Primăria capitalei a creat un Consiliu municipal de criză pentru prevenirea şi combaterea gripei aviare. Constituirea acestuia face parte din Programul special de acţiuni, menit să ţină situaţia sub control pe teritoriul mun. Chişinău. Programul se referă la 4 perioade: preepidemică, de alertă epidemică, epidemică şi postepidemică.
În prima perioadă sunt prevăzute activităţi de peofilaxie a gripei aviare, monitorizarea morbidităţii prin gripa umană şi infecţiile acute ale căilor respiratorii, managementul cazurilor de gripă, inclusiv asigurarea asistenţei medicale primare, asigurarea asistenţei de urgenţă, a spaţiilor pentru spitalizare, crearea rezervelor de medicamente şi materiale sanitare în spitale, centrele medicilor de familie şi centrele de sănătate, vaccinarea contigentelor cu risc sporit de îmbolnăvire, elaborarea şi realizarea planurilor de acţiuni în teritorii în caz de apariţie sau suspecţie la gripă aviară printre animale şi păsări, supravegherea obiectivelor de prelucrare şi comerciale a cărnii de pasăre, ouălor, şi a petelor agricole, efectuarea măsurilor de lichidare din pieţe a câinilor vagabonzi, pisicilor hoinare, precum şi aprecierea locurilor de incinerare, etc.
În perioada de alertă epidemică se prevede asigurarea funcţionării sistemului municipal de monitorizare a asistenţei medicale, monitorizarea persoanelor care călătoresc către sau din zonele unde a fost izolat un nou tip de virus gripal, distribuirea vaccinului şi asigurarea acoperirii vaccinale maximal posibile a grupurilor de risc, planificarea majorării numărului de lucrători medicali, numărului de paturi pentru spitalizare, stocarea în cantităţi suficiente a medicamentelor specifice pentru tratament, asigurării cu transport etc.
Pentru perioada epidemică sunt prevăzute mai multe măsuri, inclusiv evaluarea eficienţei măsurilor de intervenţie şi necesitatea sprijinului republican pentru situaţii de criză, instituirea restricţiilor cu scopul de reducere a răspândirii gripei, a activităţilor de informare a populaţiei despre situaţia la moment prin intermediul mass-media ş.a.
În perioada postepidemică se prevede analiza retrospectivă a morbidităţii cauzate de gripa aviară, precum şi evaluarea eficienţei acţiunilor de intervenţie în combaterea gripei aviare.
Apărută la sfârşitul anului 2003 în Asia, gripa aviară a reuşit să facă 108 morţi şi să se extindă, practic, în toată Europa şi să atace Africa.