logo

Prima ședință în dosarul de învinuire a șefului Direcției juridice a Parlamentului


https://www.ipn.md/ro/prima-sedinta-in-dosarul-de-invinuire-a-sefului-directiei-7965_1109207.html

Prima ședință de judecată în dosarul în care șeful Direcției juridice a Parlamentului, Ion Creangă, este învinuit de trădare de patrie și complot împotriva Moldovei, a avut loc astăzi. Funcționarul, suspendat din funcție, a declarat că își va dovedi nevinovăția în instanță. De cealaltă parte, acuzatorii de stat susțin că au suficiente probe care demonstrează culpabilitatea acestuia. De asemenea, procurorii insistă pe cercetarea lui Creangă în stare de arest, transmite IPN.

Potrivit procurorului Dumitru Ștefîrță, riscul eschivării este evident, ținând cont de gravitatea infracțiunii și de faptul că învinuitul a acționat în interesul Federației Ruse. De asemenea, există riscul ingerinței prin faptul că martorii sunt foștii subalterni ai inculpatului, asupra cărora ar putea fi exercitate presiuni.

Acuzatorul de stat a mai spus că probe există mai mult decât suficiente, sunt martori, inculpatul a fost reținut în flagrant delict, când ridica bani.

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale precizează că șeful Direcției juridice a Parlamentului, suspendat din funcție, este bănuit de comunicare conspirativă cu asistentul din acea perioadă al atașatului militar al ambasadei Rusiei la Chișinău, în anii 2023-2024.

Ca urmare a măsurilor speciale de investigații, cu sprijinul Serviciului de Informații și Securitate, funcționarul parlamentar a fost reținut în iulie, în momentul când primea de la asistentul angajatului militar al ambasadei ruse 500 de dolari, iar de la domiciliul său au fost ridicați încă 1100 de dolari. Ulterior, Creangă a fost plasat în arest preventiv, măsură menținută până acum de instanță.

Conform Codului Penal, trădarea de patrie comisă în aceste împrejurări se pedepsește cu închisoare de la 15 la 20 de ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.