logo

Prezidiul Adunării Populare a Găgăuziei convoacă o şedinţă extraordinară


https://www.ipn.md/ro/prezidiul-adunarii-populare-a-gagauziei-convoaca-o-sedinta-extraordinara-7965_1005347.html

Prezidiul Adunării Populare a Găgăuziei convoacă organul legislativ într-o şedinţă extraordinară, la care îi cheamă să participe pe başcan, membrii comitetului executiv, primarii şi preşedinţii consiliilor locale, pentru a condamna o decizie luată de Guvernul de la Chişinău. Potrivit unei declaraţii a prezidiului, la 15 februarie curent, Guvernul a hotărât crearea unui grup de lucru care să examineze modificarea legislaţiei cu privire la statutul special al autonomiei, transmite IPN.

Parlamentului Republicii Moldova i se cere să aducă legislaţia naţională în concordanţă cu Legea cu privire la statutul juridic special al Găgăuziei, iar ministerelor – să reexamineze sau să abroge actele normative neconforme legii în cauză.

Prezidiul Adunării Populare susţine că a văzut deja materialele care au fost pregătite de grupul de lucru, fără ca acesta să consulte şi reprezentanţii Găgăuziei. Autoritatea condamnă încercările autorităţilor centrale să lichideze drepturile şi competenţele speciale ale autonomiei.

La şedinţa extraordinară sunt invitaţi şi deputaţii Alexandru Stoianoglo, Irina Vlah, Oleg Garizan şi Petru Vlah.