logo

Prezentarea studiului Evaluarea domeniului sănătate în cadrul programelor electorale ale partidelor politice din Republica Moldova


https://www.ipn.md/ro/prezentarea-studiului-evaluarea-domeniului-sanatate-in-cadrul-programelor-electo-7542_1086747.html

Institutul pentru Inițiative Strategice (IPIS) a făcut totalurile proiectului Viziunile principalelor partide politice asupra dezvoltării sectorului sănătate”, realizat cu susținerea financiară a Fundației Soros Moldova, Departamentul Sănătate Publică.


În contextul alegerilor parlamentare anticipate din 2021, IPIS și-a propus să analizeze și să evalueze programele și ofertele electorale ale partidelor politice în domeniul sănătăți și viziunile acestora privind dezvoltarea sectorului de sănătate, precum și să identifice priorități comune în care vizează acest domeniu.

Potrivit concluziilor, deși subiectul de sănătate era abordat constant în discuțiile publice, nu au fost oferte electorale care să includă integral o abordare sistemică a problemelor de sănătate și o viziune sau un concept pentru dezvoltarea sistemului de sănătate. Au fost identificate însă multiple propuneri pentru consolidarea unor componente ale sistemului de sănătate.


Conform celor analizate, din numărul total de 133 de oferte electorale, peste 50% vizau domeniul prioritar de intervenție – Protecția Sănătății. Direcția strategică vizată de ofertele electorale este îndreptată spre creșterea accesului la servicii de sănătate, prin modificarea proceselor și dezvoltarea infrastructurii. Promovarea sănătății și prevenirea maladiilor ocupă un loc mai redus în ofertele electorale. Deși Republica Moldova se află în criză pandemică de 18 luni, urgențele în sănătate publică au fost menționate în numai 6 oferte electorale a 4 concurenți electorali. Cercetarea științifică în sănătate a lipsit din oferta electorală a partidelor parlamentare, fiind prezentă în oferta unui singur concurent electoral.

Vadim Pistrinciuc, Directorul executiv IPIS: Scopul acestui studiu și acestui proiect, aparent poate foarte tehnic, fiindcă se referă la un domeniu îngust, este un pic mai mare, deoarece domeniul sănătății este foarte sensibil și în același timp trezește foarte multe speculații. Din păcate instituția cea mai importantă într-o democrație, cum este partidul, tot se implică în aceste speculații. Se încearcă prezentarea anumitor obiective în domeniul sănătății sub formă de lozincă, dar se ignoră aproape cu desăvârșire costurile.

Una din autoarele studiului, expertă în domeniul sănătății, Ala Tocarciuc, a prezentat principalele concluzii a studiului.


Ala Tocarciuc, expertă internațională în domeniul sănătății publice: Prima concluzie este că problemele din sistemul de sănătate tot mai mult se ridică în importanță. A două concluzie este că partidele politice de diverse culori percep problemele în mod similar. O altă concluzie este că se cere un studiu mai profund și o evaluare mai profundă a nevoilor sistemului de sănătate, ca să înțelegem ce resurse ne trebuie.

Studiul este accesibil la următorul link: EVALUAREA-DOMENIULUI-SANATATE-IN-CADRUL-PROGRAMELOR-ELECTORALE-ALE-PARTIDELOR-POLITICE-DIN-REPUBLICA-MOLDOVA.pdf (ipis.md)

Înregistrarea conferinței de presă este accesibilă aici: https://www.youtube.com/watch?v=E6N0Z8jOdqs


*******
DISCLAIMER: Autorii comunicatelor – nu agenția de presă IPN – poartă responsabilitate exclusivă pentru corectitudinea și esența conținutului comunicatului, prezentat spre publicare și/sau distribuire.