logo

Prezentare de modă pentru primul Centru de reabilitare a copiilor cu sindromul Down


https://www.ipn.md/ro/prezentare-de-moda-pentru-primul-centru-de-reabilitare-a-copiilor-7967_1048860.html

Copii cu și fără sindromul Down s-au implicat într-o prezentare de modă pentru a strânge fonduri destinate primului Centru de reabilitare și dezvoltare pentru persoanele cu sindromul Down. Evenimentul a fost organizat de către Direcția municipală pentru protecția drepturilor copilului, în parteneriat cu Asociația persoanelor cu sindromul Down „Sunshine” și Studioul Ingăi Ojog, transmite IPN.

„Ne-am gândit că copiii merită să aibă un centru al lor și prezentarea de modă este cu scop caritabil, de acumulare de fonduri inițiale pentru a începe edificarea acestui Centru”, a spus șefa interimară a Direcției municipale pentru protecția drepturilor copilului, Lucia Caciuc. Potrivit ei, multă lume a răspuns apelului de a participa la eveniment, beneficiind totodată și de susținerea reprezentanțelor ambasadelor acreditate în Moldova. Deocamdată nu a fost stabilită suma necesară pentru centru. „Acești copii merită un mediu protector, un mediu în care să se simtă la ei acasă”, a spus șefa interimară Direcției.

Ala Burlaca, președinta Asociației „Sunshine” și mama unei fete cu sindromul Down, a menționat că își dorește deschiderea unui centru de reabilitare și dezvoltare, unde copiii cu sindromul Down, de toate vârstele, să aibă parte de serviciile de care au nevoie, așa ca: kinetoterapie, logopedie, defectologie și integrare senzorială.  

Valentina Calistratovna, străbunica unui băiat de patru ani cu sindromul Down, a fost extrem de bucuroasă să-și vadă strănepotul defilând pe podium. Sunt copii care știu să dăruiască și care au nevoie de multă dragoste și afecțiune, spune femeia.

Tatiana Guzgan, mama unui alt copil, își dorește ca lumea să cunoască cât mai multe despre sindromul Down, să știe că nu e o boală contagioasă, că acești copii, chiar dacă au cerințe educaționale speciale și obțin cu întârziere unele achiziții, sunt apți să învețe. „Am avut situații când oamenii i-au judecat și discriminat. Vrem să fim acceptați de societate”, a spus femeia

În total, în capitală sunt 120 de copii cu sindromul Down.

Sindromul Down nu este o boală, ci o modificare genetică cauzată de prezența unui cromozom 21 suplimentar. Persoanele prezintă retard mintal care poate de la blând la moderat. Există persoane cu sindrom Down care reușesc să termine liceul și obțin un loc de muncă plătit.