logo

„Prevenirea traficului de ființe umane printre refugiații de război din Ucraina”


https://www.ipn.md/ro/prevenirea-traficului-de-fiinte-umane-printre-refugiatii-de-razboi-din-ucraina-7542_1094727.html



Comunicat de presă


Fluxul mare de refugiați din Ucraina în Republica Moldova începând cu 24 februarie 2022, a pus o povară suplimentară pe funcționarii statului din diverse domenii, inclusiv pe cei din domeniul combaterii traficului de ființe umane.

Având în vedere că RM se confruntă, pentru prima dată cu un astfel de flux mare de refugiați, funcționarii publici au nevoie de suport și asistență informațională în domeniul combaterii traficului de ființe umane.

Astfel, specialiștii din diverse domenii, cu atribuții de identificare, asistență conformă şi referire a cazurilor de trafic de ființe umane, au avut posibilitatea să participe la instruiri în cadrul cărora au avut posibilitatea să cunoască despre noile tendințe ale traficului de ființe umane,  cum să identifice corect victimele traficului, să prevină și să combată infracțiunea de traficului de ființe umane în rândul refugiaților dar și a localnicilor.

Instruirile au fost organizate în cadrul proiectului „Prevenirea traficului de ființe umane printre refugiații de război din Ucraina”, implementat de Asociația Obștească AO „Femeia pentru Societatea Contemporană”, din Programul de granturi „Sprijin pentru refugiați sub umbrela APSCF”, realizat cu suportul financiar al donatorului Diakonie Katastrophenhilfe, Germania.

Astfel, pe parcursul anului 2022, au fost create parteneriat cu Inspectoratul General de Poliție, Academia de Poliție Ștefan cel Mare, Consiliile Raionale și Direcțiile Asistență Socială din raioanele Călărași, Strășeni, Orhei și Anenii Noi, pentru organizarea instruirii a 389 de reprezentanți ai Sistemul Național de Referire din aceste regiuni.

De menționat că în cadrul aceluiași proiect a fost lansată Platforma Organizațiilor Societății Civile - “ANTITRAFIC” care își propune să dezvolte domenii de intervenție precum cercetarea traficului de ființe umane, cooperarea și crearea parteneriatelor în combaterea acestui flagel, precum și participarea la elaborarea și implementarea politicilor în domeniul prevenirii și combaterii traficului de ființe umane.  Platforma, prin parteneriatele ce-și propune sa le dezvolte, va contribui inclusiv la consolidarea mecanismelor funcționale de protecție și asistență a victimelor în țările de origine, tranzit și destinație.

Pentru detalii, așteptăm întrebările și comentatiile Dvs. la adresa de E-mail: opiniata.sefa@gmail.com ori la nr. Telefon 078889575.


DISCLAIMER: Autorii comunicatelor – nu agenția de presă IPN – poartă responsabilitate exclusivă pentru corectitudinea și esența conținutului comunicatului, prezentat spre publicare și/sau distribuire.