logo

Prevenirea suicidului e necesar să devină o prioritate multi-sectorială, specialist


https://www.ipn.md/ro/prevenirea-suicidului-e-necesar-sa-devina-o-prioritate-multi-7967_1092128.html

Pe parcursul anului trecut, în țară s-au înregistrat 466 de decese prin suicid, arată datele Agenției Naționale pentru Sănătate Publică. Dintre acestea, 381 de cazuri s-au produs în rândul bărbaților, iar 85 printre femei. Grupurile de risc cuprind persoanele aflate în situații de criză, care nu mai pot controla problemele vieții, inclusiv pierderile financiare, despărțirile, bolile sau durerile cronice, persoane care au trecut prin conflicte armate, dezastre naturale, refugiați și migranți, precum și deținuți. Datele sunt prezentate în contextul Zilei mondiale de prevenire a suicidului marcată pe 10 septembrie, transmite IPN.

„Există o legătură bine argumentată între suicid și problemele de sănătate mintală cum ar fi depresia, adicțiile și altele. Respectiv, este crucial rolul serviciilor comunitare de sănătate mintală pentru prevenirea și tratamentul problemelor de sănătate mintală în rândul populației. Totuși, vom înregistra rezultate favorabile și durabile la acest capitol doar atunci când prevenirea suicidului va deveni o prioritate multi-sectorială, cu implicarea autorităților publice locale și centrale, mass-media și a fiecăruia dintre noi”, declară Victoria Condrat, manager local al proiectului moldo-elvețian Mensana – „Suport pentru reforma serviciilor de sănătate mintală în Moldova”.

Dacă o persoană apropiată trece printr-o situație dificilă, este important să se țină cont de semnalele de alarmă. Este vorba despre amenințarea de suicid făcută public, căutarea accesului la mijloace letale de suicid sau, de exemplu, persoana povestește că nu mai are speranță sau vreun motiv pentru a trăi. De asemenea, persoanele predispuse manifestă mânie sau ostilitate sau crede că este o povară pentru ceilalți etc.

Oamenii aflați în zona de risc se pot adresa cu încredere la cel mai apropiat Centrul Comunitar de Sănătate Mintală unde vor primi ajutor specializat. În Republica Moldova activează 40 de astfel centre, care sunt deschise în fiecare raion și municipiu din țară. Acestea oferă consultații psihiatrice, psihologice, ajutor în tratament și recuperare a problemelor de sănătate mintală pentru persoanele de orice vârstă.

Rețeaua de Centre Comunitare de Sănătate Mintală a fost creată și dezvoltată în cadrul reformei serviciilor de sănătate mintală. Începând cu anul 2014 procesul de reformare este facilitat de proiectul moldo-elvețian Mensana – „Suport pentru reforma serviciilor de sănătate mintală în Moldova”, conform necesităților stabilite de Ministerul Sănătății al Republicii Moldova.