logo

Prevenirea accidentărilor în rândul copiilor, promovată prin 16 spoturi sociale


https://www.ipn.md/ro/prevenirea-accidentarilor-in-randul-copiilor-promovata-prin-16-spoturi-sociale-7967_1025447.html

Cetăţenii vor fi informaţi amplu despre pericolul accidentărilor în rândul copiilor, dar şi despre cum pot fi prevenite situaţiile de risc prin intermediul a 16 spoturi sociale, realizate în proiectului REPEMOL - Regionalizarea Serviciilor Pediatrice de Urgenţă şi Terapie Intensivă din Moldova. Pentru a fi văzute de părinţi, filmuleţele sunt difuzate la posturi TV, urmând să ajungă în mediu online, în dar şi în activităţile de comunicare desfăşurate de instituţiile publice din Republica Moldova, transmite IPN.

Cele 16 filmuleţe, cu o durată de 30 secunde, prezintă cele mai frecvente situaţii de accidentare a copiilor, precum şi soluţii pentru a le evita. 12 dintre ele se referă la accidentele casnice - opăriri, arsuri, traumatisme, intoxicaţii cu monoxid de carbon, cu medicamente, sufocare cu corpi străini etc. Altele patru se referă la accidentele rutiere şi la educaţia rutieră.

Setul de filmuleţe educaţionale pentru adulţi a fost prezentat în cadrul unei mese rotunde la care au fost invitaţi reprezentanţi ai Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale, Centrului Naţional de Sănătate Publică, Ministerului Afacerilor Interne, Consiliului Naţional pentru Protecţia Drepturilor Copilului, Inspectoratului Naţional de Patrulare.

Consultantul în comunicare al proiectului REPEMOL, Natalia Dinu, a menţionat că filmuleţele arată exact acţiunile pe care adultul trebuie să le facă pentru a exclude riscul accidentării copilului mic în locuinţă, curte şi stradă. „Dacă, la modul ideal, acele 3 acţiuni pe care le promovează fiecare dintre filmuleţe ar intra în obişnuinţa fiecărui părinte, datele statistice privind accidentele la copii, inclusiv cele cu final tragic, s-ar diminua spre zero”,  a notat Natalia Dinu.

Potrivit echipei proiectului, deşi setul educaţional este destinat adulţilor, conţinutul acestora este uşor recepţionat şi de către copii, fiind concepute ca filmuleţe animate. Acest fapt ar permite utilizarea materialului video în activităţi de instruire a copiilor privind propria lor securitate.

Ofiţerul de presă al SPCSE, Liliana Puşcaşu, a menţionat că filmuleţele pot fi incluse în cadrul a două campanii pe care le va desfăşura Serviciul pe parcursul anului curent în grădiniţe. De asemenea, acestea ar putea fi prezentate şi la Şcoala securităţii a Serviciului Situaţii Excepţionale, în taberele de vară pentru copii, în biblioteci publice.

În cadrul dezbaterii, au fost propuse şi alte căi prin care aceste filmuleţe vor ajunge la părinţi – prin intermediul instruirilor viitoarelor mămici, adunărilor de părinţi din grădiniţe şi şcoli, orelor de dirigenţie pentru adolescenţi, dar şi prin intermediul medicilor de familie, inspectorilor de poliţie, asistenţilor sociali etc.

Unul dintre cele 16  filmuleţe comportamentale poate fi vizualizat aici.
De 6 ani, Proiectul REPEMOL (Regionalizarea Serviciilor Pediatrice de Urgenţă şi Terapie Intensivă din Republica Moldova), în colaborare cu autorităţile, atenţionează părinţii despre măsurile de prevenire a accidentelor casnice la copiii de până la 5 ani în cadrul campaniei „O casă fără pericole pentru copilul tău”, dar şi despre prevenirea accidentelor rutiere. Informaţii despre cum poate fi protejat copilul în diferite situaţii pot fi găsite şi pe site-ul www.parinti.md.