logo

Prevederile prin care UTA Găgăuzia trebuie să restituie TVA din propriul buget, suspendate


https://www.ipn.md/ro/prevederile-prin-care-uta-gagauzia-trebuie-sa-restituie-tva-7967_1102888.html

Modificările la Codul Fiscal prin care UTA Găgăuzia trebuie să restituie TVA din propriul buget, nu de la bugetul național, au fost suspendate. Curtea Constituțională a luat această decizie după ce a amânat pronunțarea cu privire la constituționalitatea acestor prevederi fiscale, transmite IPN.

La Curte au fost depuse două sesizări, una de către Adunarea Populară a Găgăuziei, iar a doua – de către un grup de deputați din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor. Autorii au solicitat Curții să verifice constituționalitatea Legii nr. 285 din 5 octombrie 2023 pentru modificarea articolului 6 din Codul Fiscal. Articolul 6 din Codul Fiscal prevede că U TA Găgăuzia trebuie să restituie TVA din propriul buget, nu de la bugetul național, așa cum se întâmpla până la adoptarea noilor prevederi.

Legea contestată a fost publicată în Monitorul Oficial pe 21 octombrie și a intrat în vigoare pe 1 noiembrie 2023.

Curtea Constituțională a examinat cele două sesizări pe parcursul a mai multe ședințe, inclusiv astăzi. Până a intra în deliberări, judecătorii CC au anunțat pronunțarea hotărârii la ora 16.00. Cu o oră întârziere, a fost anunțată amânarea deliberărilor pentru data de 5 martie, făcându-se trimitere la complexitatea cauzei.

Totodată, până la soluționarea cauzei în fond, Curtea a suspendat acțiunea articolul 6, alineat 11 din Codul Fiscal.

În fața Curții și astăzi s-au adunat mai mulți manifestanți care au cerut ca noile prevederi fiscale să fie declarate neconstituționale.