logo

Prevederile Legii anti-tutun care intră în vigoare într-o săptămână


https://www.ipn.md/ro/prevederile-legii-anti-tutun-care-intra-in-vigoare-intr-o-7967_1027392.html

În data de 31 mai, intră în vigoare prevederile articolele 26 şi 27 din Legea cu privire la controlul tutunului, care prevede protecţia împotriva expunerii la fumul de tutun. Răspunzând la o solicitare a IPN, Ministerul Sănătăţii a anunţat că, din 31 mai, se interzice fumatul în toate spaţiile publice închise şi semiînchise, inclusiv în locurile de uz comun, la locurile de muncă, indiferent de tipul de proprietate şi modul de acces. În Republica Moldova fumează 27% din populaţie. Conform Raportului European de Sănătate 2012, Moldova se afla pe locul patru după numărul de fumători, după Armenia, Belarus şi Ucraina.

Fumatul va fi interzis în toate spaţiile publice deschise administrate de instituţiile medico-sanitare, instituţiile de învăţământ, autorităţile publice centrale şi locale, inclusiv pe teritoriile aferente. Nu se va permite fumatul nici în raza de 10 metri de la intrarea în spaţiile publice închise, inclusiv în locurile de uz comun, şi la locurile de muncă, de la ferestrele care se deschid şi de la locurile/instalaţiile de captare a aerului pentru spaţiile publice închise şi pentru locurile de muncă.

Fumatul se interzice în parcurile de distracţii şi pe terenurile de joacă pentru copii, pe stadioane, arene, în pieţe şi alte spaţii publice deschise pe durata evenimentelor publice distractive sau de alt gen, sub acoperişul staţiilor de transport public, în mijloacele de transport public şi în mijloacele de transport private în care se află minori.

Nerespectarea legislaţiei privind protecţia contra expunerii la fumul de tutun de către agenţii economici a căror activitate este autorizată sau licenţiată, constatată repetat de către instituţiile Serviciului de Supraveghere de Stat a Sănătăţii Publice, duce la retragerea autorizaţiei.

Ministerul Sănătăţii menţionează că renunţarea la fumat este una dintre cele mai dificile misiuni din viaţa unui fumător şi se justifică atât prin dependenţa fizică de nicotină, cât şi prin numeroasele obstacole psihologice ce trebuie să fie depăşite. Majoritatea persoanelor fumătoare au multe tentative înainte de a reuşi să scape pentru totdeauna de acest viciu. În context, medicii recomandă terapia de înlocuire a nicotinei cu bipropionul, un medicament folosit în principal ca antidepresiv şi pentru renunţarea la fumat, participarea în cadrul unor programe şi asociaţii anti-fumat şi comunicarea permanentă cu medicul.

Conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, fumatul reprezintă un obicei zilnic al peste 1,3 miliarde de oameni în întreaga lume, majoritatea (84%) în ţările în curs de dezvoltare. Anual, din cauza fumatului mor peste 6 milioane de oameni, dintre care 600 de mii sunt fumători pasivi.