Prevederile Acordului de comerţ liber, aprofundat şi cuprinzător Republica Moldova-UE (DCFTA) au fost implementate în proporţie de 20%. Despre aceasta a comunicat Inga Ionesii, şefa Direcţiei generale cooperare economică internaţională a Ministerului Economiei. Oficialul a menţionat că perioada de implementare a DCFTA a coincis cu o situaţie regională mai complicată, ceea ce a şi afectat procesul de implementare, transmite IPN.
„Implementarea Acordului de Asociere şi a DCFTA a coincis cu o perioadă foarte complicată – relaţiile Rusiei cu UE, criza din Ucraina, seceta din vară, şi toate acestea au influenţat implementarea”, a spus Inga Ionesii. Potrivit oficialului, şi existenţa unui Guvern funcţional puţin peste 200 de zile în anul precedent, la fel, a împiedicat implementarea mai multor proiecte.
Chiar dacă prevederile DCFTA au fost implementate în proporţie de 20%, pe parcursul lui 2015 au fost înregistrate progrese în sectorul energetic. De asemenea, Republica Moldova se numără printre primele state, din Parteneriatul Estic, care a implementat cu succes în legislaţia naţională standardele europene. Totodată, autorităţile au adoptat o nouă Lege privind achiziţiile publice, a adoptat modificări legislative în domeniul concurenţei, administrarea vamală a fost îmbunătăţită etc.
Volumul exporturilor pe piaţa UE pentru anul trecut denotă o uşoară scădere cu 0,3%. Inga Ionesii a remarcat că dacă se analizează pe grupuri de mărfuri, atunci se vede o creştere la mai multe tipuri de mărfuri. „Erau temeri că piaţa Republicii Moldova va fi inundată de produse europene, dar aceste temeri nu s-a adeverit, avem scăderea importului cu peste 23%”, a spus Inga Ionesii.
Cât ţine de cotele de export prevăzute în Acordul de Asociere, oficialul a spus că la mere s-a valorificat cota doar în proporţie de 2%, la struguri – de 94%, şi la prune în proporţie de peste 60%. „Menţionăm că la exporturile de cereale valorificarea cotelor a fost depăşită. Dar avem mecanismul care spune că dacă demonstrăm capacităţi de producere putem exporta supra plafonului negociat”, a accentuat şefa de Direcţie.
Inga Ionesii a mai spus că urmează armonizarea legislaţie pe încă 27 de domenii şi obţinerea dreptului de export pe piaţa UE a produselor de origine animalieră. Potrivit oficialului, în Republica Moldova a fost o misiune de audit din partea UE care a evaluat situaţia din domeniul zootehnic şi după prezentarea raportului, urmează ca autorităţile să întreprindă acţiunile de mai departe. Totodată, în anul curent, autorităţile îşi propun să negocieze acorduri cu un şir de ţări privind promovarea şi protejarea reciprocă a investiţiilor, spre exemplu un astfel de acord urmează să fie propus Japoniei. De asemenea, autorităţile îşi propun negocierea unui acord de comerţ liber cu Egiptul, dar şi cu alte state.