logo

Prețul gazelor a atins cel mai ridicat nivel din ultimele 14 luni


https://www.ipn.md/ro/pretul-gazelor-s-a-ridicat-la-cel-mai-ridicat-7966_1110456.html

Prețul gazelor a atins cel mai ridicat nivel din ultimele 14 luni, după ce Ucraina a oprit livrările de gaze rusești către Europa prin teritoriul său, ca urmare a expirării contractului de tranzit cu Rusia la sfârșitul lunii decembrie 2024. După încetarea tranzitului în primele ore ale zilei de 1 ianuarie, prețul gazului a înregistrat o creștere de până la 4,3% într-o singură zi, stabilindu-se la 49,83 EUR pe megawatt/oră, transmite IPN cu referire la publicația The Guardian.

Această majorare a prețului a fost urmată de o scădere parțială, iar traderii monitorizau îndeaproape evoluția pieței, anticipând retrageri mai rapide din stocurile de gaz din Europa. Analiștii Deutsche Bank au subliniat că, deși prețurile sunt mult sub nivelurile din 2022, stocurile de gaze ale Europei au atins cel mai scăzut nivel din ultimii trei ani și că această creștere a prețurilor va exercita presiuni suplimentare asupra inflației.

În acest context, regiunea ransnistriană, a rămas fără căldură și apă caldă, odată cu întreruperea furnizării de gaze rusești. Măsura a fost luată de compania locală de energie Tirasteploenergo, care a anunțat că nu poate furniza agent termic din cauza opririi livrărilor de gaz. Potrivit unei angajate a companiei, situația nu are un termen clar de rezolvare, iar locuitorii au fost sfătuiți să se îmbrace gros și să folosească reșouri pentru a se încălzi. Unele facilități, cum ar fi spitalele, au fost exceptate de la întreruperea furnizării, iar autoritățile locale au interzis utilizarea sobelor pe gaz sau electrice pentru a încălzi locuințele, avertizând asupra riscurilor de tragedii.

Slovacia a reacționat la încetarea tranzitului de gaze prin Ucraina printr-o serie de declarații ale premierului Robert Fico. Acesta a anunțat că guvernul slovac va analiza măsuri de reciprocitate împotriva Ucrainei, inclusiv tăierea furnizării de energie electrică către Ucraina, reducerea ajutorului pentru refugiații ucraineni și solicitarea reluării tranzitului de gaze sau compensarea pierderilor suferite de Slovacia din cauza întreruperii acestora.

„Singura alternativă pentru o Slovacie suverană este reluarea tranzitului sau solicitarea de mecanisme de compensare care să înlocuiască pierderea de finanţe publice de aproape 500 de milioane de euro,” a declarat Fico.

Premierul slovac a adăugat că partidul său este pregătit să discute aceste măsuri cu coaliția de guvernământ și că va ridica problema la Bruxelles într-o întâlnire programată pentru marțea viitoare. Fico a subliniat că, deși Slovacia dispune de surse alternative de gaz, pierderea veniturilor din tranzit și costurile suplimentare pentru a importa gaz din alte surse vor duce la creșterea prețurilor la energie electrică și gaz în Europa.

În schimb, președintele ucrainean Volodimir Zelenskyy a comentat situația spunând că încheierea acordului de tranzit reprezintă „una dintre cele mai mari înfrângeri ale Moscovei”. Ministrul ucrainean al energiei, Gherman Galușcenko, a calificat întreruperea tranzitului de gaze ca fiind „istorică”, având în vedere că va forța statele europene să renunțe complet la aprovizionarea cu gaz rusesc.

Această schimbare în fluxurile de gaze, pe fondul conflictului continuu dintre Rusia și Ucraina, se preconizează că va avea implicații economice semnificative pentru Europa, afectând prețurile și stabilitatea aprovizionării cu energie în regiune, notează The Guardian.