Apicultorii au unde să exporte mierea moldovenească, dar li se propune un preț foarte mic care, practic, nu acoperă nici costul de producere. O spune Ion Maxim, președintele Asociației Naționale a Apicultorilor din Republica Moldova. El precizează pentru IPN că producătorii autohtoni așteaptă expoziții peste hotare pentru a semna noi contracte de colaborare.
Președintele Asociației a menționat că anul trecut s-a exportat 3400 de tone de miere. „La export a căzut prețul, nu-i preț. Ni se propun niște prețuri foarte mici. Și noi nu avem contracte”, a spus Ion Maxim. Potrivit lui, Asociația Națională a Apicultorilor din Republica Moldova, împreună cu Asociația Exportatorilor, cu Agenția de Investiții, mereu sunt în căutare a noilor piețe de export. Apicultorii din Moldova așteaptă expoziții care vor fi în România, Germania și Franța, pentru a-și promova produsele și a aduce contracte mai bune.
Ion Maxim a comunicat că aceeași situație cu scăderea prețului de export al mierii este și în România, în Ucraina, în Bulgaria, în țările balcanice. El a spus că recolta de miere din anul curent va fi puțin mai mică față de anul trecut din cauza intemperiilor. „Sunt atât factori naturali, cât și factori umani. În acest an teiul a dat mai bine. Salcâmul a fost mai bun ca în anul trecut, dar culoarea mierii s-a modificat puțin. Dacă anul trecut a fost o culoare deschisă verzuie, în acest an este mai gălbuie, dar calitatea a rămas la fel de bună”, a explicat președintele asociației.
În prezent, în Republica Moldova activează peste 6500 de apicultori care gestionează circa 260 de mii de familii de albine. Cele mai cunoscute tipuri de miere produse în Moldova sunt mierea polifloră, mierea de tei, mierea de salcâm, se mai produce miere de rapiță, miere de floarea soarelui, miere de levănțică, miere de hrișcă, miere de salvie sau miere de coriandru.
Tradițional, Moldova produce anual circa 5,5-6,5 mii de tone de miere și exportă în jur de 3500 de tone. Preponderent, mierea se vinde angro, neambalată și ajunge în țările UE.