logo

Prestatorii de servicii sociale pentru copii şi-au îmbogăţit cunoştinţele din experienţa Cehiei


https://www.ipn.md/ro/prestatorii-de-servicii-sociale-pentru-copii-si-au-imbogatit-cunostintele-7967_1027824.html

Peste 900 de profesionişti din domeniul protecţiei copiilor în situaţie de risc sau rămaşi fără de îngrijire părintească, asistenţi parentali profesionişti, părinţi-educatori ai caselor de tip familial, manageri, psihologi, asistenţi sociali, psihopedagogi, pedagogi sociali ai centrelor de plasament temporar, centrelor de zi, centrelor comunitare sau centrelor multifuncţionale, specialişti ai unităţilor teritoriale de asistenţă socială şi protecţie a copilului au beneficiat de instruire în cadrul proiectului „Fortificarea abilităţilor profesionale a personalului prestator de servicii sociale pentru copii şi tinerii din Moldova”, transmite IPN.

Prin acest proiect, ajuns la final, s-a urmărit consolidarea cunoştinţelor şi abilităţilor profesionale a personalului prestator de servicii sociale pentru copii şi tineri şi transferul cunoştinţelor în baza standardelor, bunelor practici şi experienţei cehe şi internaţionale în domeniul creşterii şi educării copiilor, separaţi de părinţi şi copiilor în situaţie de risc.

Proiectul a fost implementat de către Centrul de investigaţi şi consultanţă „SocioPolis” din Republica Moldova şi Caritas din Republica Cehă şi finanţat de către Agenţia Cehă de Dezvoltare.

Viceministra muncii, protecţiei sociale şi familiei Viorica Dumbrăveanu a mulţumit Ambasadei Cehe în Republica Moldova şi Agenţiei Cehe de Dezvoltare pentru un parteneriat deschis şi durabil în instruirea şi sporirea capacităţilor profesioniştilor din domeniul protecţiei copilului.

„Buna organizare a procesului de evaluare a necesităţilor copiilor în situaţii de risc şi a copiilor separaţi de părinţi, instruirea profesioniştilor din domeniul protecţiei copilului au putut fi realizate datorită activismului şi implicării directe a Direcţiilor de asistenţă socială şi protecţie a familiei a Ministerului. Sustenabilitatea acestor instruiri va fi asigurată graţie cursului de instruire, elaborat în cadrul proiectului pentru profesioniştii ce activează şi cei care vor activa pe viitor în domeniul protecţiei copiilor”, a  relevat viceministra.

„Acest proiect ce vizează protecţia socială urgentă şi pe termen lung a grupurilor vulnerabile de copii este foarte important pentru noi. Suntem bucuroşi pentru cooperarea stabilită cu Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei din Moldova, inclusiv prin schimbul de experienţă între cele două ministere ale ţărilor noastre. Deja de 5 ani noi susţinem activităţi menite să îmbunătăţească calitatea vieţii copiilor separaţi de părinţi”, a subliniat Ambasadorul Cehiei la Chişinău Zdeněk Krejčí,.

Cursul de instruire va putea fi accesat în limbile română şi rusă de către profesioniştii în domeniu direct de pe site-ul MMPSF.  

Proiectului „Fortificarea abilităţilor profesionale a personalului prestator de servicii sociale pentru copii şi tinerii din Moldova” s-a desfăşurat în perioada septembrie 2014 - iunie 2016.