Preşedintele Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, consideră că atunci când strada face presiune asupra organului electoral este tot atât de nociv cum ar face-o şi cei de la guvernare ori cei din opoziţia parlamentară. Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, Iurie Ciocan a declarat că de mai mult timp personal, dar şi colegii săi de la CEC, sunt sub presiunea politicului, ceea ce, în opinia sa, nu este bine pentru un organ electoral, transmite IPN.
Întrebat dacă admite că sub presiunea străzii ar putea să plece din funcţie, Iurie Ciocan a declarat că ar fi o mare iresponsabilitate din partea sa. „Eu îmi respect profesia, am comunicat întotdeauna cu toţi protestatarii. Eu am discutat cu protestatarii şi în 2007, şi în 2005, când se revendicau drepturile studenţilor de a participa la votare în Chişinău, am discutat şi în 2009, atunci când am fost în birou la mine şi îmi făceam munca de zi cu zi, când se desfăşurau acele tragice evenimente din Piaţa Marii Adunări Naţionale în urma alegerilor parlamentare. Şi de fiecare dată am comunicat cu oamenii, am venit cu opinii, am venit cu precizări. Din păcate, umbra politicului întotdeauna a planat asupra CEC, ceea ce se datorează faptului că până astăzi există nominalizări politice în organul electoral”, susţine Ciocan.
Referindu-se la revendicările protestatarilor, şi anume insistenţa dizolvării actualului legislativ şi organizarea unor alegeri anticipate, Iurie Ciocan a menţionat că CEC şi-a făcut meseria în 2014. „Alegerile din 2014 au fost, cum am zis, general acceptate atât de comunitatea internaţională, cât şi de clasa politică şi societatea civilă din Republica Moldova. Noi nu am avut după alegerile parlamentare proteste în masă ori alte acţiuni ce ar pune la îndoială rezultatele alegerilor. Toate evenimentele protestatare ori legate de proteste sunt, în primul rând, legate de nemulţumirea de calitatea vieţii”, a notat Ciocan.
Potrivit preşedintelui CEC, de asemenea, este vorba despre criza sistemului bancar care s-a pliat pe criza moralităţii clasei politice. „Şi în contextul dat, sigur că viciile acestui sistem politic pe care îl avem azi într-un fel ori altul umbresc şi instituţia pe care o reprezint astăzi. Cert este, şi acest lucru încă o dată vreau să-l reiterez, de când a fost creată instituţia Comisiei Electorale Centrale, ne-am pus scopul şi obiectivul nostru strategic să fim o instituţie profesionistă, liberă de influenţa politică şi să ne facem munca doar pe bază de libertate a profesiei, garantată de lege”, a declarat preşedintele CEC.
Printre revindecările protestatarilor din Piaţa Marii Adunări Naţionale, dar şi din Scuarul Parlamentului, se numără organizarea alegerilor anticipate, dar şi demisia conducerii a unui şir de instituţii de stat, printre care şi CEC. Potrivit manifestanţilor, doar în aceste condiţii poate fi asigurată desfăşurarea alegerilor libere şi corecte.