logo

Președinții Iohannis și Sandu au semnat Declarația de consolidare a rezilienței Moldovei


https://www.ipn.md/ro/presedintii-iohannis-si-sandu-au-semnat-declaratia-de-consolidare-7965_1106919.html

O Declarație cu privire la cooperarea bilaterală pentru consolidarea rezilienței Republicii Moldova a fost semnată la Chișinău de către președinta Maia Sandu și președintele României, Klaus Iohannis, aflat în vizită oficială în Republica Moldova de Ziua Limbii Române. Declarația reafirmă susținerea fermă României în fața numeroaselor provocări cu care se confruntă Republica Moldova, transmite IPN.



După discuțiile bilaterale cu omologul roman și semnarea Declarației, Maia Sandu a spus că astăzi Chișinăul și Bucureștiul se bucură de cea mai profundă relație din istorie. „Suntem recunoscători României pentru sprijinul acordat în consolidarea rezilienței Republicii Moldova, iar Declarația semnată astăzi reafirmă susținerea dumneavoastră fermă în fața numeroaselor provocări cu care ne confruntăm”, a remarcat președinta.

Șefa statului a adăugat că România joacă un rol esențial în consolidarea independenței Republicii Moldova, inclusiv pe plan energetic. Din 2021, de când a fost dat în exploatare gazoductul Iași-Ungheni, Moldova nu mai depinde de un singur furnizor de gaze naturale și poate asigura necesarul de consum pe malul drept al Nistrului cumpărând gaze de pe piața europeană. Președinta a apreciat contribuția României la construcția a cinci poduri peste Prut.

De asemenea, România este principalul partener comercial al Moldovei și cel mai mare investitor în economia Moldovei. România oferă burse studenților din Moldova și contribuie la studierea limbii române în comunitățile etnice. Cu susținerea statului roman, în Republica Moldova au fost reparate a peste 1000 de grădinițe.  Și pe plan internațional România este cel mai puternic susținător al parcursului european al Republicii Moldova. „Sunt convinsă că vom dezvolta în continuare acest parteneriat în beneficiul comun al oamenilor de pe ambele maluri ale Prutului”, a declarat Maia Sandu.



La rândul său, președintele României, Klaus Iohannis, a menționat că Declarația semnată este un document politic ce susține și întărește cooperarea bilaterală și recunoaște pașii importanți pe care autoritățile de la Chișinău i-a făcut în ultimii ani pe calea europeană. Declarația reprezintă și o reconfirmare a sprijinului multidimensional pe care România îl acordă Republicii Moldova pentru consolidarea rezilienței instituționale și la nivelul societății.

Președintele a apreciat eforturile Moldovei în procesul de ancorare în UE. „Știu că eforturile pe care le faceți sunt foarte mari, însă beneficiile apartenenței la Uniune sunt pe măsură, iar cetățenii vor simți aceste beneficii în sistemul de educație, sănătate, în cel de infrastructură, conectivitate și, desigur, în plan economic”. Președintele a dat asigurări că angajamentul României de a susține Moldova în orice situație de criză, inclusiv în domeniul energiei, este mai ferm ca niciodată. Potrivit președintelui român, în context regional complex, consolidarea independenței pe toate planurile este o premisă pentru afirmarea democratică a Republici Moldova.

Klaus Iohannis a mai spus că la toamnă, inclusiv prin participarea masivă la referendumul pentru integrarea europeană, cetățenii Republicii Moldova vor avea oportunitatea istorică să opteze pentru stabilitate, securitate și bunăstare, pentru continuitate pe drumul european.

„Este vital ca vocea dumneavoastră să fie foarte clar auzită aici, la Chișinău, la Bruxelles, în toate capitalele europene și la nivel internațional. România vă va fi alături, drept cel mai de încredere și activ susținător al parcursului european și încurajez toți partenerii internaționali să sprijine consistent și pe termen lung Republica Moldova și pe cetățenii săi. Angajamentul strategic al României pentru dezvoltarea democratică a Republicii Moldova va rămâne de nezdruncinat, și asta pe termen lung”, a conchis președintele României, Klaus Iohannis.

După conferință, cei doi șefi de stat s-au îndreptat pe Aleea Clasicilor din Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt” pentru a depune flori la bustul poetului Mihai Eminescu.

Ziua Limbii Române este sărbătorită pe 31 august atât în Republica Moldova, cât și în România.